Denumirea oficială: Republica India
Capitala: New Delhi, situată în nordul ţării (13 milioane de locuitori; creşte cu circa 0,5 milioane de locuitori pe an).
Alte oraşe importante: Mumbai (fost Bombay; 14 milioane de locuitori), capitala comercială şi financiară a ţării; Kolkata (7,8milioane de locuitori); Chennai (4,3 milioane de locuitori).
Suprafaţa: 3.287.590 km2 – a şaptea ţară din lume ca mărime, de aproape 14 ori mai întinsă decât România şi doar puţin mai mică decât întreaga suprafaţă a Uniunii Europene.
Zile naţionale: 15 august (Ziua Independenţei; la această dată, în 1947, India a obţinut independenţa faţă de Marea Britanie) şi 26 ianuarie (la această dată, în 1950, Constituţia Indiei a intrat în vigoare şi a declarat ţara ca fiind republică).
Moneda: rupia indiană
Populaţia: 1,15 miliarde (locul 2 în lume).
Limba oficială: hindi (limba maternă pentru circa o treime din populaţie). Lingua francaeste engleza. Adunările legislative ale statelor din India au posibilitatea să stabilească limba oficială a statelor respective (alta decât hindi), iar un astfel de statut îl au 14 limbi.
Forma de guvernământ: republică cu un sistem parlamentar, sub forma unei federaţii (formată din 28 de state şi 7 teritorii unionale). India este democraţia cu cea mai mare populaţie din lume.
|
|
La 14 decembrie 1948, au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de legaţie. La 15 noiembrie 1957, relaţiile au fost ridicate la nivel de ambasadă. Oficiul diplomatic al României în India a fost deschis în 1955, iar al Indiei la Bucureşti în 1959.
Între România şi India au avut loc numeroase vizite la nivel de ministru, din domenii variate: comerţ, petrol, interne, apărare, turism, tehnologia informaţiilor.
Vizita în România, în perioada 1-2 februarie 2012, a ministrului de stat pentru comert si industrie din cadrul Ministerului Comertului si Industriei indian, domnul Jyotiraditya M. Scindia, este cea mai recentă prezenţă a unui înalt oficial indian în România.
Pe linia Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state au loc consultări periodice la diferite niveluri de reprezentare.
|
România şi India au stabilit relaţii diplomatice la 14 decembrie 1948, la nivel de legaţie. La 15 noiembrie 1957, relaţiile au fost ridicate la nivel de ambasadă. Oficiul diplomatic al României în India a fost deschis în 1955, iar al Indiei la Bucureşti în 1959.
România are un Birou Comercial în cadrul Ambasadei la New Delhi şi un Consulat Onorific la Calcutta.
|
|
Cu ocazia vizitei de stat în India din octombrie 2006, energia - în special sectorul petrol şi gaze naturale - şi industria de apărare au fost declarate drept priorităţi strategice ale relaţiilor economice bilaterale, iar industria farmaceutică, întreprinderile mici şi mijlocii şi sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor au fost desemnate drept piloni principali ai cooperării economice.
Cea de-a XVII-a Sesiune a Comisie mixte guvernamentale de cooperare economică dintre România şi India, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 1-2 februarie 2012 a indentificat noi domenii de interes reciproc: industria metalurgică, transporturi şi infrastructură, domeniul bancar, agricultură, cercetare, industria textilă, turism.
|
Ambasade
Ambasada României în Republica India
Ambasada Republicii India în România
Consulate onorifice
Consulatul onorific al României în Republica India Calcutta
Consulatul onorific al Republicii India în România:Timişoara
|
|
Între cele două ţări există un Acord Cultural. La 28 martie 2011 a fost semnat, la Bucureşti, Programul de cooperare în domeniile cultură, educaţie, tineret şi sport pentru perioada 2011-2015.
În India funcţionează un lectorat de limbă română la Universitatea Delhi, din New Delhi, „Facultatea de Arte”, Catedra de studii germanice şi romanice.
În România funcţionează o secţie de limbă hindi la Universitatea Bucureşti, Facultatea de limbi şi literaturi străine, Catedra de Limbi Orientale. La Universitatea Bucureşti se organizează cursuri de limbă sanscrită.
|
În India locuiesc cca. 30 de persoane cu cetăţenie română, în principalele oraşe ale Indiei: New Delhi, Kolkata, Mumbai şi Chennai. Românii care trăiesc în India îşi desfăşoară activitatea în diverse sectoare de activitate: afaceri, învăţământ, artă, ştiinţă, etc.
|
|
|