romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Afaceri de vanzare in Romania si Israel companii israeliene de M & A din Romania Partener de afaceri roman Oportunitati de afaceri asiatice Oportunitate de investitii in Romania Investeste in companie romaneasca Firma Bucuresti Comert Asia

עסקים למכירה ברומניה ובישראל מכירה ברומניה למכירה ברומניה ובישראל חברות ישראליות ברומניה M & רומניה השותף עסקי הרומנית חברת פירמת בוקרשט כיצד לעשות עסקים ברומניה לעשות עסקים בהשקעת רומניה סחר אסיה רומניה שותף עסקי אסיה הזדמנות עסקית להשקעה הזדמנות עסקית הזדמנויות ברומניה להשקיע בחברת רומנית

Relatii si Oportunitati de afaceri ROMANIA - ISRAEL

 

 

 

ISRAEL - Date generale

 

Denumirea oficială: Statul Israel.

 

Poziţia geografică: Israelul este localizat în Orientul Mijlociu, de-alungul coastei de est a Mării Mediterane, fiind un punct de legătură între Africa şi Asia.

 

Vecini:  Iordania (E), Siria (N-E), Liban (N), Egipt (S-V).

 

Populaţia: cca 7,6 milioane locuitori (iulie 2012 estimat).

 

Grupuri etnice: 76,4% evrei, 23,6% non-evrei (majoritatea arabi).

Suprafaţă: 22.145 km2.

 

Punctul cel mai înalt: Muntele Hermon 1.200 m.

 

Punctul cel mai scăzut: Marea Moartă – 400 m sub nivelul mării, reprezentând cel mai scăzut punct de pe planetă.

 

Forma de organizare: Israelul este o democraţie de tip parlamentar. Ramurile legislativă, executivă şi juridică funcţionează pe principiul separării puterilor în stat, asigurându-se astfel echilibrul în interiorul sistemului.

 

Capitala: La 20 ianuarie 1950, capitala Statului Israel a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim, iar în 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat "capitala unită şi veşnică" a ţării. Instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat se află în Ierusalimul de Vest.

 

România, asemenea altor state, nu recunoaşte transferarea capitalei la Ierusalim, menţinându-şi misiunea diplomatică la Tel Aviv.

 

Şeful statului: preşedintele Shimon Peres, ales la 13 iunie 2007.

 

Primul ministru: Benjamin Netanyahu (Likud).

 

 

Ziua naţională: : Ziua Independenţei - 5 Iyyar conform calendarului ebraic. Conform calendarului gregorian - 14 mai 1948, Declaraţia de Independenţă a Statului Israel.

 

Sărbători legale:  Conform calendarului ebraic:

  • Pesach

  • Ziua Memorială a Holocaustului (Yom Hashoah)

  • Ziua Comemorării Martirilor (Yom HaZikaron)

  • Ziua Independenţei (Yom Ha'Atzmaut)

  • Shavuot

  • Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc)

  • Yom Kippur

  • Succot ( Sarbatoarea Corturilor sau a Tabernacolelor)

  • Simchat Tora

  •  

Limbi oficiale: ebraica şi araba; este larg folosită limba engleză, chiar şi în mediile oficiale, dar şi limba rusă o dată cu creşterea numerică a populaţiei provenite din fosta URSS.

 

Moneda: Shekel (NIS)

 

Produs intern brut (PIB): 242.9 miliarde USD (2011 est.)

 

Repartiţia forţei de muncă pe sectoare (septembrie 2008):

  • servicii 82% 

  • industrie: 16% 

  • agricultură: 2%

  •  

Şomaj: 5.6% (2011 est.)

 

Rata inflaţiei: 3,5% (2011 estimat)

 

Ora oficială: GMT + 2 ore.

 

Prefix telefonic internaţional: 00972.

 

Cod internet: IL

 

 


PROMOVAREA ŞI PROTEJAREA INVESTIŢIILOR IN STATUL ISRAEL


 Guvernul israelian oferă facilităti substanţiale pentru atragerea investitorilor strǎini şi a capitalului local, prin acordarea de fonduri nerambursabile, reduceri de impozite, garantii guvernamentale pentru credite etc. Facilităţile se acordă societaţilor investitoare în funcţie de anumite criterii: competitivitate internaţională, suma investită, valoarea adăugată înaltă în cadrul activitaţii care se desfaşoară prin realizarea investiţiei. De asemenea, guvernul israelian acordă facilităţi în funcţie de locaţie, în diferite zone ale ţării, teritoriul fiind împărţit în trei zone:

A - Galilea, Valea Iordanului şi Negev;

B – Galilea de Sud şi Nordul zonei Negev;

C – restul teritoriului.

 

Investiţii străine în Israel: în anul 2006 investiţiile străine totale au atins un nivel record de 19 miliarde dolari, in 2007 au fost de 13,8 miliarde USD; în ciuda crizei economice în anul 2008, nivelul investiţiilor străine rămâne ridicat la suma de 7,8 miliarde USD. Investiţiile străine totale au fost în 2009 de 10,0 miliarde USD, în 2010 de 17,6 miliarde USD, iar în 2011 de 14,5 miliarde USD..

Investiţiile străine directe au fost de 3,9 miliarde USD în 2009 , 5,1 miliarde USD în 2010 (sursa: Ministerul de Finante) şi de 8,1 miliarde USD în 2011.

 

Principalele firmele strǎine care au investit în Israel sunt: Intel, Motorola, Google, Sony, Vishay, Intertechnology, Volkswagen etc.

 

 Pentru promovarea şi protejarea fluxului de capital în mod reciproc, Israelul a încheiat acorduri cu peste 35 de state incluzând: Argentina, China, Germania, India, Kazakhstan, Polonia, România, Coreea de Sud, Turcia, Africa de Sud etc.

 

 Israelul a încheiat acorduri pentru evitarea dublei impuneri cu un număr cca. 50 de state incluzând: SUA, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Rusia etc.

 

In conformitate cu un raport al OCDE dat publicitatii in luna iulie 2011, Israel se situeaza pe primul loc pe plan mondial în ceea ce priveste infiintarea de societati “start-up” si investitii in fonduri de risc. Raportul, care se bazeaza pe cifre din anul 2009 şi a luat în considerare 37 de tari, indică faptul că investiţiile în fonduri de risc reprezentau 0,18% din PIB israelian. Israel se clasează pe poziţia 29 în ceea ce priveste sistemul birocratic pe care îl au de înfruntat firmele “start-up” şi pe poziţia 15 în privinţa dificultăţii lansării unei afaceri (idiferent de firma). În Israel există aproximativ 70 de fonduri active şi peste 10 miliarde USD administrate, în cadrul a circa 1000 „start-up”. În 2009, 447 firme israeliene din domeniul hi-tech au cumulat un capital de peste 1,12 miliarde USD, cu 36% mai putin decat în anul 2008 (2,08 mld.$).

 

 Sunt fonduri de capital din SUA şi Europa care au filiale israeliene: Alta Berkely Ventures Partners, Accel Partners, Bloomberg Capital, Bridge Capital Fund, Canean Partners, Defte Partners,etc. De asemenea, fondurile de investiţii ale multinaţionalelor, cum ar fi Intel, HP, TimeWarner Inc., Sony, Cisco şi altele, au deschis centre de cercetare şi dezvoltare şi au achiziţionat firme în Israel.

 

Cadrul legal bilateral în domeniul investiţiilor Guvernul României şi Guvernul Statului Israel au semnat un Acord pentru evitarea dublei impuneri la data de 15 iunie 1997, care a intrat în vigoare la 12.02.1998.

Acordul prevede că veniturile obţinute de investitorii israelieni în România se impoziteazǎ dupǎ cum urmeazǎ: dividentele cu 15%, veniturile din dobânzi cu 10,5% şi veniturile din activităţi de „royalties” cu 10%.

 

 De asemenea, între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel este in vigoare un Acord pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Ierusalim, la 3 august 1998, ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 59 din 15.04.1999, promulgat prin Decretul nr. 116 din 14 aprilie 1999, ratificat de Statul Israel, în luna iulie 2003. În anul 2010 a fost semnată amendarea Acordului.

 

Proiecte de interes pentru investitorii israelieni în România

 

 Începând cu anul 1990, s-a declanşat un proces de intensificare a raporturilor comerciale şi a aparut interesul societăţilor străine de a investi. Începând cu anul 2000, când stadiul reformelor economice a fost destul de avansat, iar economia a intrat intr-un proces de stabilizare înregistrând ritmuri de creştere mari, interesul marilor investitori a devenit mai accentuat. Începând cu anul 2004, odată cu intrarea României în NATO şi perspectiva aderarii la Uniunea Europeană, a făcut ca ţara noastră să devină o atracţie prioritară pentru investitorii israelieni. Acestia au abordat aproape toate domeniile economice: comert, imobiliar (zone rezidentiale, birouri, centre comerciale) agricultură (ferme pentru pasari, animale, viticultura, culturi de porumb cu continut crescut in ulei), industria alimentară (fabrica de industrializare a laptelui, cafea, bere, bauturi nealcolice), confecţii, cosmetică, aeronautică, transporturi, metalurgie, infrastructură, bănci, asigurări, sisteme de pensii etc.

 

 Industria isrealiană are un potenţial însemnat de cooperare, cu realizări de referinţă la nivel internaţional, în domeniul telecomunicaţiilor (al şaselea producǎtor mondial de sateliti de telecomunicaţii), aviaţie, sisteme de apărare, echipamente şi sisteme de securizare, echipamente şi instrumente medicale, medicamente, cosmetice, industria alimentară, tehnologii legate de purificarea apei şi gestionarea eficientă a resurselor de apă, tehnologie agricolă etc.


Investitorii israelieni sunt, în general, atraşi de proiecte concrete, care prezintǎ suficiente detalii tehnice si economice, reliazabile în termen scurt şi care asigurǎ recuperarea în termen scurt a investiţiei.

 

Cooperare economică ROMANIA - ISRAEL

 

Potrivit datelor din evidenţa ONRC (la 30 iunie 2012), investiţiile israeliene directeînsumeazǎ 68,1 milioane USD, reprezentând capital social total subscris la 6339 societăţi comerciale cu capital israelian, poziţionând Statul Israel pe locul 31 în clasamentul investiţiilor străine directe. Este de remarcat cǎ marea majoritate a investitorilor israelieni s-au limitat la vărsarea capitalului minim prevăzut de legea română, iar investiile şi achiziţiile ulterioare au fost făcute în numele persoanelor fizice implicate, fără a fi înregistrate ca aport de capital.

 

Principalele produse care au făcut obiectul schimburilor comerciale (structura 2011): 

 

export: produse din lemn  – 16,0%, metale şi produse din metal – 14,2%, maşini şi echipamente industriale – 13,7%, produse vegetale (în special cereale şi seminţe) – 13,2%,  produse minerale – 11,3%, mijloace de transport şi componente  – 9,5 %, produse alimentare –7,2%; instrumente optice – 3,9%, produse din mase plastice şi cauciuc  – 3,5%, etc.


import: produse industriale de înaltă şi medie tehnologie, şi anume: maşini, aparate şi materiale electrice; maşini şi dispozitive mecanice; produse tehnice; produse chimice si farmaceutice; maşini şi aparate pentru navigaţie aeriană; preparate alimentare diverse; produse din fontă, fier sau oţel; materiale plastice şi articole din material plastic; instrumente şi aparate optice; unelte şi scule speciale; îngrăşăminte

 

Principalele domenii în care sunt implicate  firmele israeliene sunt:

 

Industrie: Strauss Group, The Central Bottling Co. (industria alimentara), Elbit Systems Ltd.,  Israeli Aircraft Industry (aeronautică), Hod Metal Products Co. (metalurgie), Sano Group (produse curatenie), Argaman Industries (textile), produse cosmetice (societatea mixta Milaron), etc.

IT&C: Motorola, Alvarion, Amdocs, Ness Technologies, Nortel, Tadiran, Gilat, etc.

Financiar – bancar: Bank Leumi, Menorah Mitvachim Holding Ltd.,

Transporturi: Golden Point (societatea Mainrom)

Agriculture: irigatii (Naan DanJain, Netafim), diverse alte companii.


Proiecte imobiliare: Kardan Group, AFI Europe, Ofer Brothers Group, B.S.R. Group, Europe Israel Group,  Ashtrom, Solel Boneh, Ocif Group, Elbit Medical Emaging, Nanette, Poalim Real Estate,  Global Trade Center Real Estate, etc.

 

Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

 

Comunitatea originarilor din România

 

Relaţiile culturale şi ştiinţifice se desfăşoară pe baza acordurilor de colaborare culturală şi ştiinţifică existente între guvernele celor două ţări, cu programe de aplicare pentru perioade de trei ani.

 

Centre universitare de studiu al istoriei şi civilizaţiei evreilor au fost deschise la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Arad şi Craiova.

 

In 2012 a fost înfiinţat în cadrul SNSPA din Bucureşti Centrul de Studii Israeliene.

 

În anul 2005 s-a deschis la Tel Aviv Institutul Cultural Român.

 

In anul 2011 a fost deschis primul lectorat de limba română finanţat de către statul român în Israel în cadrul Scolii de Limbi Străine din cadrul Universităţii Tel Aviv. Lectoratul a fost înfiinţat în baza unui protocol de cooperare între Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Universitatea Tel Aviv. 

 

 

Conform statisticilor oficiale israeliene din 2011, în Israel trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr putem adăuga şi 125.800 de urmaşi ai familiilor originare din Romania născuţi în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane.

 

Există numeroase organizaţii ale originarilor din diverse oraşe sau regiuni din România: Ştefăneşti, Bârlad, Tecuci, Transnistria, Bucovina, Câmpulung, Vatra Dornei, Rădăuţi, Stăneşti, Storojineţ, Siret, etc., a căror activitate este centrată pe comemorarea Holocaustului din România.

 

Comunitatea evreilor originari din România, stabiliţi în Israel, poate fi considerată ca una dintre cele mai importante, datorită atât numărului membrilor săi în raport cu populaţia statului, cât şi a contribuţiei aduse la înfiinţarea şi dezvoltarea statului.

 

Surse: http://www.mae.ro/bilateral-relations/1831#765

http://telaviv.mae.ro/node/484

http://telaviv.mae.ro/node/285

 

STABILESTE O INTALNIRE CU NOI:

 

 

Contacteaza-ne la telefonul:

+4 021 266 56 77

 

Foloseste formularul de contact

sau trimite-ne un email la: office@rbex.ro

.

 

 

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI