Relatii si Oportunitati de afaceri ROMANIA - SUEDIA
.......................................................................................................................................................................
|
► Relatii bilaterale Romano-Suedeze
► Mediul investitional din Suedia
|
|
|
|
Despre Regatul SUEDIEI
|
|
Profil socio-economic
|
Denumire oficială: Suedia (Sverige în suedeză) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige).
Capitala şi principalele oraşe: Stockholm (capitala), Göteborg; Malmo; Uppsala; Linkoping, Norrkoping; Jonkoping, Helsingborg; Östersund
Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 449.964 km². Suedia este împărţită în 21 de comitate (län). În fiecare comitat există un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern şi un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat în comune (kommuner).
Populaţia: 9,471,174 de locuitori (estimare la 30 septembrie 2011)
Limba oficială: suedeza
Ziua naţională: 6 iunie – Ziua Drapelului Suedez, celebrată din 1916, devenită zi naţională, din 1983.
Moneda naţională: Coroana suedeză (SEK), Krona = 100 öre
|
|
Regatul Suediei se numără printre cele mai competitive ţări din lume. În Raportul Competitivităţii, publicat în 2011 de World Economic Forum, Suedia se situează pe locul al treilea în lume, după Elveţia şi Singapore. Suedia este, în prezent, unul dintre puţinele exemple de succes în plan european, prin stabilitate politică, performanţe economice şi situaţie bună a finanţelor publice. Suedia a fost prima ţară UE care a depăşit criza economică şi financiară, beneficiind şi de efectul protector al măsurilor de consolidare adoptate în urma crizei puternice cu care s-a confruntat în anii 1992-1993 (incluzând un plafon al cheltuielilor, un nivel maxim al inflaţiei şi un surplus bugetar de 2% din PIB, anual), criza fiind întâmpinată de pe o poziţie fiscală solidă. În 2010, Suedia a avut cea mai mare creştere economică din UE.
Produsul Intern Brut: 4,6 (trimestrul al treilea 2011)
Inflaţie: 2,3%(decembrie 2011)
Şomaj: 7,1% (decembrie 2011)
Principalele ramuri industriale: industriile forestieră, minieră, producţia de înaltă tehnologie, telecomunicaţii
Principalii parteneri comerciali: Germania, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Regatul Ţărilor de Jos, SUA
|
Afaceri europene
|
|
Relaţii internaţionale
|
Membră din 1995, Suedia are o vastă experienţă de acţiune în UE, dobândită inclusiv în cadrul structurilor în care era deja inclusă în cei 35 de ani care au precedat momentul aderării, respectiv Acordul Economic de Liber Schimb (AELS) şi Spaţiul Economic European (SEE).
Suedia, alături de Marea Britanie şi Danemarca, nu participă la zona Euro.
La 25 martie 2001, Suedia a devenit stat membru al spaţiului Schengen.
Contribuţia Suediei la bugetul comunitar este de 2,7% din PIB.
Suedia este unul dintre statele mici ale Uniunii (ca populaţie şi pondere de vot), cu o economie orientată spre export (50% din PIB este generat de exporturi), cu rol activ şi constructiv în cooperarea europeană.
În perioada 1 iulie-31 decembrie 2009, Suedia a deţinut preşedinţia Consiliului UE.
Domenii de interes pentru Suedia în cadrul UE: competitivitatea, încheierea de acorduri de liber schimb cu ţări terţe, mediul (reducerea poluării aerului), drepturile omului/egalitatea şanselor (integrarea socială a populaţiei roma), protecţia socială, justiţie şi afaceri interne (migraţie ilegală şi trafic de persoane).
|
|
Suedia are o politică externă activă şi pragmatică, subsumată obiectivului de creştere a exporturilor (actualul guvern şi-a propus dublarea volumului exporturilor suedeze, până în 2014, în condiţiile în care, deja, exporturile contribuie cu 50% la PIB).
De-a lungul secolului 20, politica externă suedeză s-a bazat pe principiile non-alinierii, în timp de pace, şi al neutralităţii, pe timp de război. La baza politicii de securitate a Suediei se află principiul ne-participării la alianţele militare. Rolul Suediei de mediator şi partener de dialog este strâns legat de poziţia sa de neutralitate. De la momentul aderării la UE, la 1 ianuarie 1995, Suedia s-a implicat activ în problematicile europene.
Suedia a deţinut un rol activ în ansamblul eforturilor internaţionale pentru pace, recent în Liberia, Kosovo, Afganistan şi Libia.
Suedia este stat membru al ONU, OSCE, OCDE, Consiliul Nordic. Suedia nu este membra NATO, ci membru-partener al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO.
|
Relatii bilaterale ROMANIA - SUEDIA
|
|
Cooperare economică
|
Relaţiile româno-suedeze sunt foarte bune, bazate pe o strânsă cooperare la nivel european, în domenii de interes comun precum energia, mediul, sau vecinătatea estică.
Suedia a susţinut constant, la toate nivelele politico-decizionale (Guvern, Parlament) obiectivul României de integrare în UE în 2007.
A fost prima ţară scandinavă care a ratificat Tratatul de Aderare al României şi Bulgariei la UE. De asemenea, a liberalizat piaţa forţei de muncă din Suedia pentru cetăţenii români, încă de la 1 ianuarie 2007.
|
|
În conformitate cu statutul României, de membru al UE, între România şi Suedia, relaţiile comerciale sunt complet liberalizate.
Suedia este un partener comercial important pentru România, situându-se în mod constant în topul principalelor ţări de destinaţie a produselor româneşti, respectiv de provenienţă a mărfurilor pentru piaţa românească, şi printre primii 20 investitori străini după valoarea capitalului investit. Principalul obiectiv economic al României în relaţia bilaterală îl constituie menţinerea soldului pozitiv al balanţei comerciale şi atragerea de investiţii în România (proiecte de cooperare), în special în domeniul energetic şi în alte domenii generatoare de exporturi.
Companiile suedeze au devenit mult mai interesate de România în perioada de după aderarea la UE. La 31 decembrie 2011, erau înregistrate în România 1.257 societăţi comerciale cu participare suedeză de capital, cu un volum total al investiţiilor de 218 milioane euro. Suedia ocupă locul 20 în topul investitorilor străini din România.
|
Ponderea schimburilor cu Suedia în totalul schimburilor comerciale ale României:
|
|
Investiţii străine directe
|
Suedia se plasează pe locul 22 în topul ţărilor de destinaţie a mărfurilor românești, cu o pondere de 0,87% în totalul exporturilor, şi pe locul 28 în topul ţărilor de provenienţă a mărfurilor pentru piaţa românească (cu 0,52% din totalul importurilor).
Suedia ocupă locul 19 în topul ţărilor partenere în excedentul balanţei comerciale a României, la sfârșitul anului 2012, şi locul 3 în acest top între ţările membre UE (după Marea Britanie si Bulgaria).
|
|
Conform statisticii Registrului de Comerţ al României, la data de 31 decembrie 2012 erau înregistrate în România 1.278 societăţi comerciale cu participare suedeză de capital, cu un volum total al investiţiilor directe de 218,65 mil. Euro. Suedia ocupa locul 21 în topul investitorilor străini în România.
Principalele sectoare unde sunt înregistrate investiţii străine sunt: industrie (în special sectoarele auto, mobilă, textile, sticlărie, chimic), transporturi, comerţ cu ridicata şi servicii profesionale.
Principalii investitori: Autoliv, Alfa Laval, Assa-Abloy, ABB, Atlas Copco, Ericsson, Electrolux, East Capital, H&M, IKEA, Kemira Kemi, Lindab, Volvo.
|
Sursa: http://stockholm.mae.ro
|
|
Sectoarele care atrag cele mai multe investitii straine sunt:
|
►masini si echipamente (18%),
►celuloza si hârtie (9%),
►agro-alimentar (2%).
Cei mai importanti investitori provin din: Germania, Finlanda, SUA, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Canada si Franta. In Suedia nu exista restrictii privind utilizarea valutelor straine; transferul in strainatate al profiturilor sau altor sume provenind din lichidari de investitii, royalitate sau din alte incasari sau taxe percepute de companii este liber. O filiala a unei companii straine poate transfera catre firma mama din afara Suediei orice suma provenita din servicii de management, pentru cheltuieli de cercetare, etc.
In general, veniturile realizate din fonduri de investitii, precum dividende, dobânzi etc pot fi liber transferate in strainatate. O firma suedeza cu capital strain poate primi credite de la compania mama sau de la orice alte institutii financiar-bancare straine.
Tipuri de companii
Urmatoarele tipuri de companii se pot constitui in Suedia: societati cu raspundere limitata, filiala a unei companii straine, societati in comandita simpla sau pe actiuni, companii cu actionar unic. In general investitorii straini infiinteaza in Suedia companii cu raspundere limitata sau filiale ale companiei mama.
Capitalul minim necesar pentru infiintarea unei companii este de 100.000 SEK, in cazul companiilor private si de 500.000 SEK in cazul celor publice.
O filiala a unei companii internationale, conform legislatiei suedeze, este tratata ca si o companie suedeza. Acelasi regim jurudic se aplica atât companiilor ai caror actionari sunt straini, cât si celor cu actionari suedezi.
Fiscalitate
Regim fiscal aplicat companiilor Impozitul pe profit aplicat companiilor este de 28%, in general, in anumite situatii putând ajunge numai 25%. Toate veniturile unei companii sunt taxate cu 28%, inclusiv câstigurile din capital. Determinarea venitului impozabil se face in baza bilantului anual, contul de profit si pierderi.
Companiile sunt obligate sa completeze registrele contabile in conformitate cu GAAP (principiile contabile general acceptate). De altfel, legislatia interna privind taxarea urmareste indeaproape GAAP in ceea ce priveste evaluarea bunurilor curente (current assets). Dividendele si câstigurile din capital rezultate in urma vânzarii de actiuni sunt exceptate de la plata impozitului in anumite situatii.
Suedia a introdus participation exemption rules in ceea ce priveste dividendele si câstigurile din capital aferente actiunilor detinute de companii in scopuri de afaceri.
Taxe si impozite indirecte
TVA este 25%. Pentru anumite categorii de produse TVA este redusa la 12% sau 9% (in special produse agrolaimentare si tiparituri, servicii hoteliere). Alte taxe se percep pentru benzina, alcool, tutun, energie, loterie, jocuri de noroc si vehicule cu motor.
Regim fiscal aplicat angajatilor
Suedia are o schema progresiva de impozitare a veniturilor persoanelor fizice (de la 32-57% in functie de nivelul venitului). Se pot deduce din venitul impozabil cheltuielile cu transportul, daca sunt mai mari de 7000 SEK, de asemenea, se pot deduce orice costuri mai mari de 1000 SEK, daca se prezinta dovezile necesare. Impozitul aplicat pentru dividende, câstiguri de capital si veniturilor din proprietati imobiliare este de 30%.
Sursa: http://stockholm.mae.ro/index.php?lang=ro&id=101856
|
SET UP A MEETING WITH US:
You can call us at:
+4 021 266 56 77
|
You can use the contact form
or just send us an email at: office@rbex.ro
.
|
|