Marţi, 10 Iun 2014
Afacerile in franciza desfasurate in Romania ajung anual la 1,4 miliarde de euro
Peste 500 de companii în franciză operează, în prezent, în România și realizează anual afaceri estimate la 1,4 miliarde de euro, cele mai de succes business-uri 'la cheie' fiind cele din zona de fast-food și servicii, afirmă experții de la compania de business information și credit management KeysFin.
În 2013, valoarea pieței francizelor s-a ridicat la circa 1,3 miliarde de euro, iar anul acesta se estimează un avans de 100 de milioane de euro, pe fondul anticipatei reveniri a consumului, din a doua parte a anului.
Pentru deschiderea unei afaceri în franciză este nevoie de o investiție medie de 10.000 de euro, conform specialiștilor.
Francizele în domeniul serviciilor, în special HORECA, de la fast-food-uri la patiserii și home-delivering, sunt considerate ca având cel mai mare potențial de creștere, asta datorită numărului mare de potențiali clienți și rulajului financiar permanent. Cu o investiție minimă și costuri de exploatare reduse, acestea pot aduce un profit substanțial, în condițiile în care clientela va continua să crească, odată cu schimbarea obiceiurilor de consum.
Specialiștii KeysFin spun că succesul francizelor este dat, pe de o parte, de potențialul de dezvoltare, iar pe de alta de valoarea mică a investiției — între 5.000 și 20.000 de euro.
"În condițiile în care retailul este afectat de scăderea puterii de cumpărare, dovadă închiderile masive de spații comerciale din mall-uri, iar sectorul imobiliar este limitat de accesul dificil la creditare, mulți dintre cei care investeau în astfel de afaceri s-au reorientat, iar sectorul de fast-food este printre cele mai căutate, pentru că investiția se recuperează rapid", explică aceștia.
Conform estimărilor lui Eugen Driga, senior consultant la IMO Group, antreprenorii români și-au plasat capitalul în afaceri din fast-food (23,3%), coffee&restaurante (6,2%), retail (26,4%), beauty, service auto, real estate, mobilier, servicii (28,8%) și hotelier (2,3%).
"Cele mai profitabile branduri francizate pe piața românească sunt cele care activează în food&beverage și retail', a subliniat expertul.
Sistemul de franciză, consideră specialiștii, este una dintre cele mai bune soluții de dezvoltare a unui business, mai ales acum, în perioadă de criză. Fie că produci mobilă sau îmbrăcăminte, ori dacă oferi servicii de menaj sau service auto, cel mai bine este să cauți parteneri dispuși să îți preia o parte din eforturile de extindere a business-ului.
"Există foarte multe firme care, în trecut, alocau sume uriașe pentru extinderea pe piața românească și care, între timp, și-au înghețat bugetele și au ales calea francizei. Caută oameni de afaceri dispuși să plătească pentru un business la cheie din care ambele părți au de câștigat', precizează ei.
Printre firmele care în ultimii ani au dezvoltat astfel de concepte sunt Metro cu 'La doi pași', Elvila, Romstal, Carrefour, Subway, Crowne Plaza, Howard Johnson etc.
"Ca să găsești franciza care ți se potrivește, pleacă de la un exercițiu de autocunoaștere. Întreabă-te la ce te pricepi mai bine. Apoi caută domeniul în care crezi că vei avea succes, pornind de la locația unde vrei să deschizi afacerea. Încearcă să observi cum merge piața, informează-te, citește totul despre domeniul în care vrei să cumperi o franciză și abia apoi plătește taxa de franciză. Este important să știi că, în cazul în care cumperi o franciză, aceasta nu îți va asigura succesul obligatoriu. Sunt multe francize care au eșuat pentru că au fost operate de neprofesioniști', atrag atenția experții KeysFin.
Dacă până nu demult domeniile cele mai ofertate din punct de vedere al francizelor erau retailul și food& beverage, în ultimii doi ani au intrat pe piață și francizele care au ca domeniu de activitate educația și resursele umane. În prezent, se înregistrează o creștere importantă pe sectorul francizelor în domeniul educației, de la grădinițe la servicii de training.
Cele mai multe francize rămân, totuși, cele din sectorul de fast-food. Sunt sute de business-uri deschise, cele mai multe în sectorul patiseriei.
"Afacerea fast-food merge excelent pentru că îmbină trei lucruri importante în ziua de azi — prețul, calitatea și timpul scurt petrecut să iei masa", arată experții.
Citeste tot articolul:
http://www.agerpres.ro/economie/2014/06/10/afacerile-in-franciza-desfasurate-in-romania-ajung-anual-la-1-4-miliarde-de-euro-studiu-keysfin--20-54-02