Antreprenorii care au iesit in evidenta in 2013
Au trecut primele sase luni din 2013, un an care, sa recunoastem, este dificil pentru firmele romanesti, asa cum multi dintre noi am anticipat.
In contextul in care:
1. multi antreprenori isi pierd increderea,
2. cei consacrati, care si-au construit afacerile in anii ’90, nu s-au mai evidentiat anul acesta prin tranzactii, preluari ori prin crearea unor proiecte noi de succes,
3. sunt putini intreprinzatori care investesc si inoveaza,
4. primul semestru a fost plin cu arestari si dosare ale pseudo-antreprenorilor privati (Becali, Copos, Iordache), este sanatos sa continuam o actiune inceputa anul trecut: nominalizarea si aplaudarea celor care isi petrec timpul creand ceva ce se asteapta sa supravietuiasca si sa devina profitabil.
Este vorba despre antreprenorii care s-au evidentiat, in opinia mea, in primul semestru din 2013.
2013 pare a fi anul antreprenoriatului de talie mai mica, iar acest lucru depinde exclusiv de mediul privat, adica de actiunile individuale ale fiecaruia dintre noi. Guvernul nu a facut nimic pentru antreprenori si nici nu are resurse si know-how pentru a-i ajuta pe antreprenorii de mai jos. Este gresit sa-i ceri orbului sa vrea sa-l ghideze pe cel care vede foarte bine. Cu siguranta, vor mai fi firme care vor parasi piata si in al doilea semestru din 2013, insa antreprenoriatul, ca filosofie de viata, poate fi vedeta anului. Daca sunteti de acord cu mine, va propun sa-i scoatem in evidenta pe intreprinzatorii care pun umarul la cresterea spiritului intreprinzator din Romania.
Iata propunerile mele (ordinea este aleatorie) pe baza unei analize a dinamicii businessului romanesc din primul semestru al acestui an.
1. Bogdan si Ioana Gheorghiu. Familia Bogdan si Ioana Gheorghiu din Iasi, fondatorii Express Credit Amanet, sunt printre antreprenorii putini la numar care au fost implicati intr-o tranzactie relevanta anul acesta. Ei au vandut catre concernul american de servicii financiare Dollar Financial Group compania Express Credit Amanet, una dintre firmele cu cea mai exinsa retea din Moldova. Tranzactia este estimate la cateva milioane de euro.
2. Radu Ionescu. El este fondatorul Kinecto, una dintre cele mai mari agentii de digital din Romania, parte din grupul de comunicare Tempo Creative Group, care a fost vanduta catre Aegis Media. Valoarea tranzactiei poate urca pana la 5 milioane de euro, in functie de performantele companiei. “Cand am inceput, in 2002, estimam un exit, in varianta pesimista, in trei ani. Am inceput primele discutii dupa cinci ani, dar exitul s-a intamplat dupa 11. Lucrurile nu se intampla mereu cum le estimezi initial. Nu stiam atunci ce inseamna un exit, mi-am dorit sa am o companie care sa fie cunoscuta in piata, dar nu sa ies la pensie din ea”, a declarat Radu Ionescu, in cadrul M&A Outlook 2013, conferinta organizata de Wall-Street.ro.
3. George Lemnaru. Green Horse Games, companie creatoare de jocuri online cu actionariat 100% romanesc detinuta de catre antreprenorul roman George Lemnaru, a obtinut o finantare din partea investitorului roman Malin-Iulian Stefanescu (General Manager EEU Software) pentru un procent de 11,5% din companie. George Lemnaru imi spunea intr-o dezbatere de la Caravana Start Me Up, ca aceasta obtinerea unei finantari nu este un succes atat de mare pentru un antreprenor, ci din contra, arata o lipsa. Ei bine, cu totii stim ca aceasta investitie va sustine compania lansata de George Lemnaru in dezvoltarea de jocuri online pentru piata internationala.
4. Gruia Stoica. Stiu ca acest nume starneste suspiciuni si controverse. Multi spun ca Gruia Stoica este bine conectat politic. Multe voci afirma ca este un antreprenor politic. Ramane insa consecventa cu care a abordat privatizarea CFR Marfa. Grup Feroviar Roman, cel mai mare jucator privat din sectorul transportului feroviar din Romania, controlat de Gruia Stoica, a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei. Mai mult, Gruia Stoica a mai cumparat anul acesta divizia de productie locomotive a Electroputere si Reloc Craiova.
5. Sorin Bonciu. Ramanem in grupul restrans al antreprenorilor care mai incheie tranzactii: omul de afaceri Sorin Bonciu este cel care a achizitionat anul acesta reteaua magazinelor Interex si firma European Retail Company ERC, prin intermediul a doua dintre companiile sale: Bomax Invest si Electricom Solar.
6. Dragos Anastasiu. Stiti multi antreprenori care ies pe pietele externe si fac achizitii acolo? Sunt putini la numar, iar unul dintre ei este antreprenorul Dragos Anastasiu, care a preluat prin intermediul Eurolines compania de transport international de persoane Reiseburo Kessler, cu sediul in Siegen, Germania. OK, este o tranzactie mica, flota detinuta de Eurolines a crescut cu 3 autocare, 11 remorci si un microbuz dupa deal, dar miscarea este izolata in piata de profil.
7. Catalin Grigoriu. Familia Grigoriu, propretarii traderului de ingrasaminte Comfert, si omul de afaceri Anton Gutu, care detine traderul de cereale Popasul Trebes, au preluat compania de morarit, panificatie si paste Pambac, cu afaceri de peste 190 de milioane de lei
8. Danut Prisecariu. Ramanem in Moldova: Danut Prisecariu a finalizat a deschis anul acesta mallul Uvertura Botosani.
9. Alin Popescu. El este fondatorul AvocatNet.ro, business ce a primit o marire de capital din partea Catalyst Romania, fond de investitii al 3TS, dupa negocieri care au durat aproape jumatate de an. Mutarea este relevanta mai ales ca tranzactiile si investitiile fondurilor de private equity s-au topit in 2013.
10. Victor Popescu si Vlad Ragu. Desi sunt romani si lucreaza din Bucuresti, Victor Popescu si Vlad Radu au reprezentat Bulgaria in finala Intel Business Challenge Europe, o competitie de start-up-uri tehnologice din Dublin. De asemenea, ei sunt si singurii romani dintre cele cinci echipe europene care s-au calificat in finala globala a acestui concurs, etapa care are loc in octombrie in Berkeley, California.
Cum vi se par cele 10 propuneri? Aveti si alte exemple de antreprenori care au performat anul acesta si au comunicat acest lucru? Cum ati simtit prima jumatate de an pentru comunitatea de business? Sa inceapa dezbaterea!
Articol scris de Claudiu Vrinceanu
Sursa: wall-street.ro