romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Ce loc ocupa Romania in topul privind mediul de afaceri

29 Oct 2013 

 

Ce loc ocupa Romania in topul privind mediul de afaceri

 

Romania a coborat cu o treapta in topul Bancii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, pana pe locul 73 din 189 de tari, si sta cel mai prost din UE in ceea ce priveste accesul la electricitate, numarul de plati in contul taxelor, costul importurilor si solutionarea procedurilor de insolventa.

 

 

Mediul de afaceri din Romania este mai putin primitor decat cel din Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) si chiar Belarus (63), potrivit topului "Doing Business 2014" publicat de Banca Mondiala, citat de Mediafax.

Romania este vecina in top cu tari ca Grecia (locul 72) sau Cehia (75) si este urmata de Republica Moldova (78), Croatia (89) sau Rusia (92).

Germania, cea mai mare economie europeana, este pe locul 21 la nivel mondial, iar Danemarca este pozitionata pe prima pozitie in UE si pe locul 5 in lume.

 

Banca Mondiala evalueaza mediul de afaceri in functie de 10 indicatori generali: procesul de infiintare a unei firme, obtinerea avizelor de constructie, accesul la electricitate, inregistrarea proprietatilor imobiliare, accesul la credit, gradul de protectie a investitorilor, taxe, comert international, garantia respectarii contractelor si procedurile de insolventa. Romania sta cel mai prost in ceea ce priveste accesul la electricitate, obtinerea avizelor de constructie, plata taxelor si rezolvarea situatiilor de insolventa, dar inregistreaza rezultate mai bune in privinta accesului la credit.

 

Fata de anul trecut, Romania a imbunatatit mai multe aspecte, vizand procesul de infiintare a unei firme, plata taxelor si respectarea conditiilor contractuale.

 

Astfel, Romania a inlesnit procedurile de infiintare a unei firme prin transferarea raspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la agentia de administrare fiscala la registrul comertului, se arata in raportul BM.

Totodata, plata taxelor a devenit mai usoara si mai putin costisitoare pentru firmele din Romania, dupa reducerea frecventei platilor la de doua ori pe an, fata de plati trimestriale anterior, si prin reducerea ratei de taxare pe vehicule, noteaza Banca Mondiala.

 

In ceea ce priveste garantia respectarii conditiilor contractuale, noul cod de procedura civila va veni in sprijinul firmelor prin eficientizarea si accelerarea procedurilor in instanta, se spune in raport.

 

Pe de alta parte, Romania ocupa cele mai proaste pozitii din UE in functie de mai multe criterii.

 

Romania este pe pozitia 174 din 189 de tari in ceea ce priveste conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile si un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.

 

In zona taxelor, firmele din Romania au cel mai mare numar de plati din UE, respectiv 39 pe an, si au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligatii, cu o rata totala de taxare de 42,9% din profit. Toate acestea plaseaza Romania pe locul 134 in lume in ceea ce priveste sistemul fiscal in care trebuie sa se descurce firmele, potrivit raportului BM.

Economia romaneasca este pe ultimul loc in UE si in ceea ce priveste costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, fata de o medie de 1.066 dolari pe container la nivelul UE.

 

De asemenea, Romania ocupa ultima pozitie in Uniunea Europeana in privinta solutionarii situatiilor de insolventa, criteriu care plaseaza mediul de afaceri autohton pe locul 99 in lume. Investitorii pot spera sa recupereze in medie 30% din creantele unei firme ajunse in insolventa, cel mai redus nivel din UE. Procedurile dureaza in medie 3,3 ani.

Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in topul Doing Business, urmat de Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA, Danemarca, Malaezia, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia si Marea Britanie.


Sursa: wall-street.ro

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI
1/5
1/5