2 Jun 2014
Cele mai importante tranzactii pe piata constructiilor in plina criza
Piata constructiilor, desi traverseaza una dintre cele mai mari scaderi din industrie, in anii crizei inregistrand un regres de 40%, nu a fost ocolita de fuziuni si achizitii, interesul fiind unul crescut din partea companiilor de profil. De la producatori de materiale de constructii si pana la giganti ai industriei, anii de criza au fost determinanti in unele cazuri pentru achizitii.
Septembrie 2012 - Fabryo fuzioneaza cu Atlas Corporation
Producatorul de vopsele Fabryo, detinut de catre fondul suedez de investitii Oresa Ventures, si-a unit operatiunile cu Atlas Paints in septembrie 2012, divizia de materiale pentru constructii a companiei Atlas Corporation, controlata de omul de afaceri grec John Sitinas. Fabryo Corporation este unul dintre producatorii importanti de vopsele si tencuieli decorative din Romania. Compania detine o platforma de productie de vopsele in Popesti- Leordeni, Judetul Ilfov, si are aproximativ 270 de angajati.
Divizia de materiale de constructii a Atlas Corporation, care va deveni o noua companie in urma procesului de divizare - Atlas Paints - activeaza pe patru segmente ale pietei materialelor de constructii, respectiv vopsele si tencuieli decorative, adezivi si mortare pentru constructii, produse de termoizolare si produse de hidroizolare. Divizia de materiale de constructii opereaza pe platforma de productie din Tunari, Judetul Ilfov, si are aproximativ 170 de angajati.
Octombrie 2012 – Selena cumpara operatiunile Euro MGA
Selena Romania, reprezentanta holdingului international Selena cu capital polonez, grup specializat in productia de echipamente si materiale pentru constructii, a finalizat in luna octombrie a anului 2012 procedurile de preluare a producatorului autohton Euro MGA. Inainte de preluare, Euro MGA a trecut printr-un proces important de restructurare ca parte a planului de finalizare a procedurilor de insolventa. Actiunile de reorganizare au inclus printre altele si ajustarea portofoliului de produse dar si repornirea investitiilor in tehnologizarea fabricii de la domnesti, in prezent singura facilitate de productie a Euro MGA.
Grupul polonez Selena, listat la bursa din Varsovia, detine 30 de companii in 18 tari si opereaza in prezent in 15 fabrici la nivel mondial. Principalii concurenti ai Selena pe piata locala sunt AdePlast, Ceresit (Henkel), Baumit, Baumix sau Duraziv.
Noiembrie 2012 – Arcon cumpara Amvic si Corina Gealan
Omul de afaceri Marin Crutescu a vandut la finele anului 2012 ultimele doua firme din grupul cu activitati pe piata constructiilor pe care l-a detinut, Amvic si Corina Gealan, producatorului de sisteme termo-hidroizolante Arcon, controlat de Ioan Titeiu. Amvic este producator si distribuitor de cofraje termoizolante, iar Corina Gealan realizeaza tamplarie din PVC, cele doua firme generand in acest an un rulaj de aproximativ 3 milioane euro. Crutescu a detinut un grup cu mai multe firme active in sectorul constructiilor, din care au fost pastrate cele doua si o alta specializata in proiectari, care va ramane sotiei omului de afaceri.
Martie 2013 – Elvetienii de la SIKA cumpara fabrica de adezivi a Deutek, din judetul Cluj
Sika Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de materiale chimice pentru constructii, va deschide o fabrica de mortare uscate amplasata in Capusu Mare, judetul Cluj, in acest an, dupa ce, in 2013, oficialii anuntau achizitia liniei de productie de la producatorul Deutek.
Sika a achizitionat o hala de 2.000 de metri patrati, amplasata pe un teren cu o suprafata de 20.000 de metri patrati, dar si echipamente constand in doua linii de productie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au facut parte dintr-o unitate de productie a companiei ce nu mai era operationala in momentul achizitiei.
Aceasta este cea de-a doua unitate de productie detinuta de compania elvetiana pe plan local, alaturi de fabrica de aditivi inaugurata la Brasov, in 2008.
Aprilie 2013 - Kingfisher preia reteaua de bricolaj Bricostore
Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceza de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din Romania, cu vanzari de 131 milioane de euro in 2012. Kingfisher a platit 35 milioane lire sterline (41,5 milioane euro) cash pentru cele 15 magazine achizitionate de la Bricostore Romania, la care se adauga preluarea unor datorii de 35 milioane lire, care au fost stinse imediat.
In luna martie a acestui an au fost rebranduite doua din totalul de 15 unitati sub numele de Brico Depot, planul britanicilor la nivel local fiind de a ajunge la 50 de magazine in urmatorii ani, in Romania.
August 2013 - Adeplast preia operatiunile Schomburg
AdePlast, unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania, a achizitionat in august 2013 operatiunile locale ale grupului Schomburg, specializat in productia de hidroizolatii, sisteme de reparatii si aditivi pentru betoane si mortare. Pe langa operatiunile nemtilor, AdePlast a mai cumparat in perioada crizei si operatiunile Dufa la nivel local, dar si liniile de productie ale Zentyss, producator de polistiren grafitat.
Decembrie 2013 - Belgienii de la Etex cumpara Lafarge Rigips
Grupul belgian Etex a achizitionat 80% din operatiunile Lafarge Rigips in anul 2011, pentru ca la finele anului trecut sa achizitioneze integral diizia producatoare de gips carton a francezilor, in schimbul a 145 de milioane de euro.
Producatorul de materiale pentru constructii Siniat, desprins din grupul Lafarge si in prezent parte a grupului belgian Etex, planuieste dezvoltarea business-ului in urmatorii ani pe plan local, in special prin demararea constructiei celei de-a treia facilitati de productie, la Turceni, dar si printr-o alta serie de proiecte care vizeaza o evolutie pe piata de profil.
Constructia noii fabrici este programata sa inceapa in luna iunie a acestui an, urmand ca din ianuarie 2015 facilitatea de productie sa fie pusa in functiune. Siniat opereaza in prezent prin doua facilitati de productie – una la Bucuresti, unde sunt produse anual 17 milioane de mp placi gips-carton si una in localitatea Aghiresu (jud. Cluj), unde produce anual 50 kilotone de tencuieli.
Februarie 2014 – Operatiunile Praktiker, cumparate de catre omul de afaceri Omer Susli
Grupul german Praktiker a vandut operatiunile din Romania, unde detine 27 de magazine si a inregistrat vanzari de 142 de milioane de euro in anul 2012, omului de afaceri turc Omer Susli, activ in domeniul constructiilor.
Omul de afaceri, fost presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD), este actionar la o firma de distributie de materiale de constructii, iar tranzactia s-ar fi incheiat luni si da dreptul noului proprietar sa utilizeze brandul Parktiker.
Martie 2014 – VEKA cumpara concurentul Gealan
Grupul german VEKA, unul dintre liderii mondiali in productia de profile din PVC-U pentru ferestre si usi, a achizitionat compania Gealan Holding GmbH din proprietatea fondului de investitii Halder Beteiligungsberatung.
Achizitia implica preluarea tuturor subsidiarelor si activitatilor Gealan din Europa. Cele doua parti au agreat ca toate informatiile ce fac referire la aceasta achizitie sa fie pastrate sub stricta confidentialitate. Intregul proces de preluare se afla inca in asteptarea aprobarii autoritatilor competente.
Grupul german este prezent pe piata locala prin subsidiara VEKA Romania, dar deruleaza si vanzari directe catre parteneri. Piata locala de tamplarie termoizolanta din PVC este estimata la circa 300 de milioane euro, profilele reprezentand aproximativ o treime din aceasta valoare, diferenta fiind acoperita de sticla, feronerie si accesorii.
Apilie 2014 – Gigantii Holcim cu Lafarge fuzioneaza
Holcim si Lafarge, ambele cu operatiuni in Romania, au anuntat in luna aprilie a acestui an o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari totale de 44 miliarde de euro, ceea ce va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Pentru a putea trece de decizia Comisiei Europene si a autoritatilor de reglementare, atat elvetienii de la Holcim cat si francezii de la Lafarge vor trebui sa vanda o parte din activele pe care le detin. Lafarge a facut deja un pas in aceasta directie, reusind sa isi vanda operatiunile din Ecuador cu 400 de milioane de euro.
Mai 2014 – OBI pleaca din Romania. In locul sau Jumbo va deschide 5 magazine
Retailerul german de bricolaj OBI, unul dintre cei mai mari jucatori de profil de pe piata europeana de Do It Yourself (DIY), se va retrage oficial de pe piata locala de la 1 septembrie, unde detine un numar total de sapte magazine, potrivit unor informatii obtinute de catre WALL-STREET.RO
“Cinci din cele sapte locatii in care OBI era chirias vor fi ocupate de catre retailerul grec de jucarii JumboMagazinele OBI din Theodor Pallady si OBI din Sibiu vor ramane singurele neocupate de la inceputul acestei toamne, in rest toate vor fi inchiriate de catre Jumbo”, au declarat surse pentru WALL-STREET.RO.
Sursa: wall-street.ro