Marti, 03 Iunie 2014
Cererea mondiala de energie creste exponential. Sunt necesare investitii de 40000 de mld. de dolari
La nivel global vor fi necesare investitii de 40.000 de miliarde de dolari in energie pana in 2035, pentru a acoperi cererea noua, dar si pentru a inlocui productia si facilitatile de procesare existente, estimeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE).
Mai mult de jumatate din aceasta suma este necesara pentru a compensa declinul productiei exploatarilor de petrol si gaze naturale aflate la maturitate, iar restul pentru identificarea de noi resurse necesare acoperirii cererii in crestere, se arata intr-un raport al agentiei din Paris, citat de Bloomberg.
Lumea va depinde tot mai mult de tari care restrictioneaza accesul companiilor straine la resursele de petrol, in timp ce productia din sisturi bituminoase va intra in declin de la mijlocul deceniului urmator, estimeaza AIE.
"Scaderile de productie si retragerea unor campuri reprezinta o provocare majora in privinta investitiilor pentru decidenti si companii. In cazul petrolului, presiunea pentru acoperirea cererii se muta inspre Orientul Mijlociu, intrucat ascensiunea tarilor din afara OPEC va incepe sa incetineasca deceniul urmator", potrivit AIE.
Cresterea productiei din sisturi bituminoase impinge productia SUA la cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani si reduce dependenta de importuri a economiei americane, insa aceasta productie va intra in declin, restabilind importanta Orientului Mijlociu.
"Perspectivele cresterii la timp a investitiilor in petrol in Orientul Mijlociu sunt incerte", potrivit agentiei, care estimeaza ca peste 70% din rezervele de petrol si gaze sunt sub controlul unor companii de stat.
Adaugarea cheltuielilor necesare pentru imbunatatirea eficientei energetice ar creste totalul investitiilor la 48.000 de miliarde de dolari pana in 2035, se arata in raportul AIE.
Sursa: business24.ro