18 Jun 2014
Ferma viitorului: 6 elvetieni au investit intr-un start-up care te ajuta sa obtii salata verde “inteligenta”
Un grup de tineri elvetieni au lansat in urma cu doi ani un start-up care promoveaza tehnologii care ajuta la cultivarea salatei intr-un mod “inteligent”, diferit de agricultura traditionala. Astfel, salata este produsa in spatii inchise, fara contactul cu pesticide, sol, insecte sau praf.
Ideea start-up-ului CombaGroup a aparut in urma cu doi ani, in Vaud Canton, Elvetia, si i-a apartinut lui Benoît de Combaud, un inginer francez de 26 de ani a carui familie avea un background solid in agricultura. El a observat o legatura intre costurile din agricultura si managementul deseurilor si distanta lunga de transport si a avut ideea de a aplica principii logistice in productia agricola. A inceput sa lucreze la proiect in 2011, iar un an mai tarziu primul prototip de robot si teste de cultura la o scara mai larga erau pregatite pentru a putea fi testate si validate.
“In aceasta afacere au fost investiti la inceput 575.000 de euro din premii castigate la competitii pentru start-up-uri si din subventii. Datorita unei prime runde de finantare in valoare de 2 mil. euro (care a inclus un contract cu un client in valoare de 200.000 euro si o infuzie de capital de 1,1 mil. euro) la finalul lui 2013 am putut construi o ferma pilot de 600 mp in Vaud Canton”, a explicat pentru wall-street.ro Marie de Raismes, co-fondator si CFO al CombaGroup.
Ce ofera tehnologia CombaGroup? Culturi de salata pe tot parcursul anului, intr-un mediu curat si cu un impact asupra mediului mult mai mic (0 contaminare la nivelul solului, de cinci ori mai putin dioxid de carbon emis, o cantitate de apa redusa cu 90% per kilogram produs).
“Am reusit sa dezvoltam un sistem in care crestem salata intr-un spatiu integral automatizat in care putem controla temperatura, lumina si umiditatea plantelor. Acest sistem permite agricultorilor sa isi majoreze profitul productiei si sa evite consumul ridicat de apa si ingrasaminte, respectiv poluarea solului, in timp ce productia locala elimina costurile cu transportul sau eventualele pierderi”, mai spune Marie de Raismes.
Primii doi clienti ai start-up-ului au fost companii care ambaleaza salata: unul dintre principalii 3 jucatori din industria de ambalare a salatei din Franta si liderul pietei din partea italiana a Elvetiei. Dupa ce au exportat tehnolgia in partea de nord a Europei, compania intentioneaza sa se extinda si in zona Americii.
Viitorul agriculturii sta in producerea de alimente in cantitati mai mari si de o mai buna calitate, prin mijloace minime.
Mai mult, planurile de dezvoltare vizeaza demararea in primele luni ale anului viitor a productiei intr-o sera de 10.000 mp in Franta, proiect dezvoltat in urma unei a doua runde de finantare, in valoare de 4 mil. euro. Aceasta este si suma pe care un agricultor interesat de o astfel de cultura ar trebui sa o investeasca pentru a obtine salata “inteligenta”.
In afara productiei de salata, sistemul poate fi implementat si in cazul culturilor de cartofi, alge sau plante medicinale.
“In opinia noastra, viitorul agriculturii sta in producerea de alimente in cantitati mai mari si de o mai buna calitate, prin mijloace minime. Robotii si alte tehnologii care pot asigura aceste cresteri de productie si care pot minimiza consumul de energie si apa vor juca un rol esential in sustinerea unei alimentatii mai sanatoase si sustenabile”, mai spune CFO-ul CombaGroup.
Potrivit acesteia, compania va intra pe profit in anul 2017, dupa ce primul client a fost atras in portofoliu anul trecut printr-un contract de 200.000 de euro timp de doi ani, iar ferma de mari dimensiuni din Franta le va asigura primele venituri constante. “Chiar daca activitatea noastra nu a inceput in plina criza, recesiunea ne-a ajutat in sensul ca ne-a aratat ca a-ti plasa banii in banca sau alte active intangibile nu a fost la fel de sigur cu a ii investi in start-up-uri, in special in domeniul agriculturii”, conchide Marie de Raismes.
Giganti din IT se uita la agricultura
Exemplul elvetienilor de la CombaGroup este impartasit si de giganti din domeniul IT precum Fujitsu sau Toshiba. Astfel, japonezii de la Fujitsu si-au extins activitatea in zona cultivarii salatei in camere destinate initial producerii de echipamente tehnice. Acestia controleaza continutul nutritiv al plantelor fara a recurge la pesticide. Compania pariaza pe o nisa, fiind axati pe productia unei salate cu un continut scazut de potasiu, destinata bolnavilor dependenti de dializa.
Fujitsu a inceput deja sa comercializeze acest tip de salata, pretul de retail pentru doua astfel de legaturi fiind de circa 5 dolari.
De asemenea, guvernul britanic a lansat anul acesta prima sa strategie privind tehnologia agricola, un proiect de aproape 200 mil. euro. Din aceasta suma, 84 mil. euro vor fi utilizate pentru comercializarea de noi tehnologii – inclusiv roboti destinati muncii agricole – in timp ce peste 100 mil. euro vor fi folosite pentru a dezvolta centre pentru inovatie in agricultura in cadrul carora vor fi construite noi tehnologii destinate exportului. Mai mult, Marea Britanie va avea si un “ambasador” pentru noi tehnologii in agricultura.
Sursa: wall-street.ro