romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Formula unei afaceri promitatoare sau cum a disparut combinatul UPSOM

Formula unei afaceri promiţătoare sau cum a dispărut combinatul UPSOM: Sodă calcinată + fier vechi = parc industrial


Fosta uzină UPSOM, cel mai mare producător de sodă calcinată din ţară, va deveni parc industrial după vânzare sa către două firme, dintre care una specializată în fier vechi, iar cealaltă în comerţ cu produse chimice.

 

 

 

Combinatul GHCL UPSOM SA Ocna Mureş, aflat în faliment din noiembrie 2012, este la un pas de a fi vândut, în părţi egale, către doi oameni de afaceri şi să fie transformat în parc industrial şi…în fier vechi. Pretendenţii, firma  Aloref, controlată de soţii Florin şi Maria Popa, şi Ascom International, deţinută de Ştefan Boghiu, au ajuns la un acord cu creditorii combinatului privind partea financiară. Mai exact, 6 milioane de euro, plus TVA, adică 7,44 milioane de euro. Pentru ca tranzacţia să fie perfectată, mai trebuie trecut un hop.

 

Administratorul judiciar al UPSOM, Casa de Insolvenţă Transilvania, trebuie să depună la Agenţia de Mediu Alba proiectul cu sarcini de mediu. Dacă Agenţia nu va impune sarcini care să presupună costuri foarte mari, tranzacţia va fi perfectată. Altfel, contractul nu va fi semnat, susţine Florin Popa, acţionar al companiei Aloref. Răspunsul Agenţiei de Mediu trebuie să vină în aproximativ o lună.

Ce se întâmplă cu UPSOM?

Cele două companii interesate de UPSOM vor să transforme platforma industrială în parc industrial. Florin Popa a declarat, pentru „Adevărul“, că transformarea în parc industrial se face prin Hotărâre de Guvern şi că beneficiază de sprijinul primarului din Ocna Mureş, dar şi de al Consiliului Judeţean Alba.

„Aici ar urma să fie parc industrial, avem deja unele angajamente pentru că beneficiem de infrastructură, avem calea ferată, energie, gaze, apă. Am avut deja discuţii cu firme care sunt interesate să-şi dezvolte afacerile aici. Este vorba de trei-patru firme“, a declarat acţionarul Aloref. El a adăugat că una dintre firmele interesate să-şi desfăşoare activitatea pe platforma de la Ocna Mureş este din Germania şi că aceasta ar urma să facă aici o secţie de prelucrare a sării. Totuşi, o bună parte din cel mai mare combinat de sodă calcinată din România va lua drumul vânzării la fier vechi.

 

„Sunt utilaje care nu mai funcţionează de 20 de ani, care nu mai au nicio întrebuinţare. Acestea vor ajunge la fier vechi. O mare parte din uzină trebuie dată jos. O parte din secţii cu utilaje vor fi vândute ca utilaje, o parte la fier vechi, iar o parte va rămâne aici. Deşeul este ultima alternativă“, spune Popa.

 

El a dat exemplul secţiei Mecanică, care este funcţională şi care va fi păstrată, fiind deja o firmă interesată să producă aici.

 

Tranzacţia, la mâna Agenţiei de Mediu

Acţionarul firmei Aloref spune că sunt 60% şanse ca tranzacţia să fie semnată, dar acest lucru depinde de cerinţele Agenţiei de Mediu Alba. „Dacă vine Agenţia de Mediu şi îmi bagă nişte sarcini de mediu cu costuri uriaşe, renunţăm. De exemplu, dacă ne cer substanţe care trebuie decontaminate, să ducem tone de substanţe la decontaminare, cu costuri imense, ne oprim“, a explicat Popa. 

    

Cine sunt cumpărătorii?

 

Citeste tot articolul:
http://www.business24.ro/companii/faliment/formula-unei-afaceri-promitatoare-sau-cum-a-disparut-combinatul-upsom-1526654

 

SURSA: BUSINESS24.RO

 

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|