romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Guvernul schimba schema de sprijin pentru energia regenerabila

 

Guvernul schimbă schema de sprijin pentru energia regenerabilă

 

Guvernul va modifica schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă şi va amâna între iulie 2013 şi ianuarie 2017 acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice. Motivul invocat de oficiali este creşterea necontrolată a preţului energiei electrice.

 

 

Nota de fundamentare a proiectului de modificare a legii susţine că amânarea acordării acestor certificate verzi nu va afecta obiectivul României ca în 2020 ponderea în consumul brut a energiei regenerabile să fie de 24% şi că impactul în facturi al susţinerii energiei regenerabile va fi de 53 de lei/MW. Asta deşi s-a spus în multe rânduri că de fapt scumpirile merg pentru susţinerea sectorului termo în cadrul căruia jumătate dintre capacităţile de producţie sunt complet depăşite şi nu funcţionează, dar consumă bani.

 

„În perioada iulie 2013 – 31 decembrie 2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile. Un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult zece MW, un certificat verde pentru centralele electrice eoliene, două certificate verzi pentru centralele electrice solare”, indică proiectul de ordonanţă pentru modificarea legii.

 

Pe schema actuală:

-        energia solară primeşte şase certificate verzi pe MW,

-        energia eoliană doua certificate/MW,

-        enegia hidro (unităţi cu putere instalată de până la 10 MW) câte trei certificate/MW.

 

Producătorii îşi vor putea recupera certificatele amânate de la plată începând cu anul 2017 în cazul energiei hidro şi solare, în vreme ce jucătorii din energia eoliană vor intra la plata certificatelor amânate, din 2018.

 

PAGUBA NU SE OPREŞTE AICI

O analiză a pieţei energiei verzi din 2012 a ANRE sugerează faptul că ajutorul acordat de stat pentru acest tip de energie este prea mare şi se recomandă ca:

-        producătorii de energie solară să primească doar trei certificate verzi (jumătate din cât au în prezent),

-        în cazul microhidrocentralelor ar fi necesară scăderea numărului de certificate verzi de la trei la 2,3

-        pentru energia eoliană ANRE recomandă reducerea numărului de certificate de la două la 1,3.

 

Momentan energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final, iar capacitatea instalată de producţie de energie eoliană este de circa 2.000 MW. Asociaţiile producătorilor din domeniu au avertizat că orice modificare a legii poate provoca pierderea unor investiţii de miliarde de euro în noi capacităţi de producţie.

 

Citeste tot articolul:

http://www.businesscover.ro/02-04-2013-guvernul-va-acorda-certificatele-verzi-dar-pastreaza-banii-pana-in-2017/

 

SURSA: BUSINESSCOVER.RO

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI
1/5
1/5