Investitia intr-o afacere existenta versus investitia intr-un start-up
A decide intre a cumpara o afacere deja existenta si a incepe o noua afacere se reduce la raspunsul dat la trei intrebari fundamentale: ce experienta aveti in afaceri, ce fel de afacere doriti si cat de deschis sunteti la asumarea riscurilor financiare.
Odata ce ati raspuns, veti putea gasi o directie spre ceea ce va doriti si modul in care doriti sa procedati.
Ce fel de experienta de afaceri aveti?
A incepe propria afacere implica un risc mai mare fata de situatia in care doriti sa cumparati una deja existenta. Conform unui studiu recent 40% din noile afaceri nu reusesc inca din primii 3 ani de activitate.
Daca aveti experienta in domeniul/industria in care incercati sa deveniti antreprenor, cumpararea unei afaceri deja existente este o cale sigura pentru garantarea unui venit constant. Daca doriti stabilirea unei afaceri proprii de la zero, inseamna ca trebuie sa va asigurati ca fie Dvs. sau echipa pe care o aveti detine expertiza in infrastructura specifica domeniului respectiv, in domeniile financiar, economic si legal.
Chiar daca o afacere este cumparata, veti avea nevoie de timp pentru a invata cum functioneaza si in functie de situatia in care se afla va trebui sa elaborati o strategie de crestere corespunzatoare.
Un alt avantaj, asigurat in cazul achizitionarii unei afaceri il constituie, relatia cu fostul proprietar, cu angajatii si reteaua de furnizori. In cele mai multe cazuri (90%), vanzatorul afacerii va asista la procesul de tranzitie, asigurandu-va Dvs. ca si cumparator know-how-ul necesar despre planul de afaceri, strategia de dezvoltare si conditiile de piata. Va veti putea baza, de asemenea, si pe anagajatii care au experienta in domeniul respectiv si care va pot pune la curent cu politicile si practicile companiei. Nu in cele din urma, va veti bucura de reteaua de clienti care este deja stabilita.
In ce fel de afacere va doriti sa investiti?
Cea de-a doua intrebare care va poate ajuta in maximizarea nevoilor Dvs de afaceri se refera la ce tip de afacere doriti sa faceti in viitor. De exemplu, daca doriti o companie care sa se indentifice cu brandul Dvs. personalizat atunci este indicat sa incepeti o afacere de la zero. In aceasta modalitate, veti putea proiecta singur o structura proprie, cu politici operationale adaptate la nevoile Dvs. si veti putea alege personalul cu care sa colaborati pe viitor.
Pe de alta parte, daca va propuneti sa va concentrati eforturile pe cresterea afacerii, mai degraba, decat pe stabilirea bazelor unei companii, cumpararea/investirea intr-una deja setata devine o optiune mult mai eficienta.
Ce fel de riscuri financiare sunteti dispus sa va asumati?
Comparativ cu inceperea propriei afaceri, achizitionarea unei afaceri existente necesita o suma mai mare de plata, de obicei, reprezinta o suma forfetara.
Este, de asemenea, mai usor sa iti dai seama de viitorul investitiei tale avand in vedere traficul actual si istoricul financiar pe care il are. In cazul unei afaceri deja setate, fluxul de numerar va fi unul imediat, in timp ce pentru start-up-uri fluxul de numerar este unul imprevizibil, iar in primii ani proprietarul afacerii trebuie sa faca infuzii de capital in mod constant.
A fi antreprenor necesita timp si efort in stadiile de inceput. Nu exista o garantie ca afacerea va reusi si trebuie sa va asumati un risc financiar. Daca sunteti dispus sa depuneti timp, efort sustinut si bani in scopul de a face o afacere care poarta semnatura Dvs. de la infiintare, atunci investitia intr-un start-up este o optiune buna.
Daca va considerati o persoana cu experienta de afaceri care detine cunostinte solide intr-un anumit domeniu/industrie, atunci cumpararea unei afaceri va va oferi o recompensa financiara rapida.
Evaluarea nivelului de experienta, tipul de afacere va pot ajuta la determinarea unei optiuni valabile pe termen lung.