10 Jul 2013
Investitie de 5 mil euro in Prahova intr o statie de cogenerare cu biogaz
Genesis Biopartner, holding romanesc format din parteneriatul Baupartner Romania si Vireo Energy Suedia, a inaugurat prima statie romaneasca de producere a energiei regenerabile in cogenerare, pe baza de biogaz, proiect care a presupus o investitie de aproximativ 5 milioane de euro.
Statia de biogaz construita la Filipestii de Padure, Judetul Prahova, este un proiect initiat, dezvoltat si finantat de Genesis Biopartner si are o capacitate de 1MW/h electric si 1,2MW/h termic si proceseaza zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic, fiind "prima dintr-o serie de zece astfel de statii care vor fi construite in urmatorii trei ani", potrivit lui Michael Dietrich, fondator Genesis Biopartner.
Implementarea proiectului a inceput in luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabila (electrica si termica), in cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal si, ulterior, deseuri organice) in zona amplasamentului.
"Noutatea proiectului consta in furnizarea catre un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrica in banda, furnizarea predictibila (peste 8000 ore functionare/an), precum si posibilitatea de stocare a energiei (biogazului). Acest proiect sta la baza dezvoltarii a trei domenii prioritare in Romania: energia, agricultura si protectia mediului inconjurator, iar instalatia de cogenerare pe baza de biogaz se preteaza oricarui consumator industrial care utilizeaza energie termica - apa calda, abur tehnologic, aer cald", a precizat Michael Dietrich.
In prezent Genesis Biopartner intreprinde studii de fezabilitate si pentru alte locatii. Totodata, "cautam alti parteneri pentru amplasarea in zona lor a statiilor de biogaz si de producere a energiei in cogenerare. In special, ne intereseaza parteneri care au resturi sau deseuri organice, din industria alimentara sau parteneri industriali care au consum de energie termica", declara managerul.
Primul beneficiar este CrisTim, in cadrul unui parteneriat intre Genesis Biopartner si fabrica de mezeluri. Pentru Genesis Biopartner, parteneriatul consta in valorificarea energiei termice produsa in cogenerare, in timp ce CrisTim beneficiaza de scaderea costului pentru producerea energiei termice, precum si gestionarea eficienta a deseurilor rezultate din procesarea carnii.
"Acest parteneriat prin care, langa fabrica noastra de mezeluri s-a construit statia de biogaz, in cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantitati importante de abur tehnologic la un cost mult mai scazut decat pana in prezent", a explicat Radu Timis, presedintele grupului CrisTim.
Proiectul a fost realizat la nivel tehnic de companile AB Energy si MT Energie, care au furnizat echipamentele necesare functionarii instalatiei de cogenerare, incepand de la tratarea biogazului pana la transformarea acestuia in energie electrica si recuperarea de energie termica (AB Energy) si respectiv tehnologia destinata liniei de fermentatie, precum si automatizarea intregului flux tehnologic pentru producerea biogazului (MT Energie).
SURSA: WALL-STREET.RO