Luni, 06 Octombrie 2014
Investitorii cehi vad in Romania o piata de perspectiva, in special in domeniul agricol
Directorul comercial al companiei cehe Chemoproject Nitrogen, Petr Miler, a declarat in cadrul unei dezbateri economice organizate la Praga pe marginea modernizarii fabricii de uree a combinatului Azomures din Targu Mures, ca societatea este in plina expansiune pe piete din Europa si ca, dintre acestea, Romania are un potential foarte ridicat.
'Compania noastra are ca obiect de activitate ingineria si procurarea de materiale si utilaje pentru fabricile de acid azotic, face consultanta, studii de fezabilitate si proiecte la cheie (adica inginerie, studii si constructii). Desfasuram activitati complexe de inginerie in domeniul fabricilor de acid azotic, azotat de amoniu, fabricilor de uree etc. (...) Avem o strategie de dezvoltare pe zone din Europa, unde sa ne ocupam de modernizarea structurilor deja existente. Incercam sa ne extindem in statele din Balcani, in state ale fostei URSS, precum si in Turcia si Romania. Romania are un potential foarte ridicat (...) Romania are o industrie buna, intrucat multe fabrici de manufactura merg in Romania in acest moment. Daca ne uitam in trecut, in urma cu 10-15 ani asa era in Cehia, acum multe fabrici se muta in Romania si ne asteptam ca aceasta imbunatatire sa se intample si in domeniul agriculturii si de aceea consideram ca va fi o piata buna pentru noi, pentru a gasi noi clienti. Fabrica de Uree a Azomures este primul proiect din Romania', a aratat Petr Miler, potrivit Agerpres.
Acesta a spus ca Chemoproject Nitrogen din Praga lucreaza cu programe de proiectare extrem de performante, care permit inclusiv monitorizarea fiecarei secvente si a fiecarei faze a proiectului si ca numai pentru modernizarea fabricii de uree a Azomures, cu celelalte elemente componente, au fost intocmite 19 proiecte.
'Suntem o companie cu experienta in domeniu, am facut pana acum 19 proiecte numai pentru fabrica de uree a Azomures si trei pentru turnurile de granulare. Recent am semnat un contract pentru trei noi fabrici de granulare. Au reusit implementarea unui proiect similar in Rusia, unde am crescut capacitatea de productie la 2000 tone pe zi la una dintre fabrici si la 1400 tone pe zi la o a doua fabrica. La acestea se adauga noi fabrici de acid azotic in Belarus, Polonia si Ungaria (...) Implementam proiecte pentru fabrici de uree la Azomures pentru cresterea capacitatii de productie de la 900 tone pe zi la 1425 tone pe zi, in Rusia la o companie din Cerepovet, cu o crestere de productie la 1500 tone pe zi si la Nevinnomissk, la 3500 tone pe zi. Am proiectat imbunatatirea structurilor existente in Cehia, Germania, Belarus, Rusia si Slovacia, patru sunt finalizate, cel din Slovacia in curs de derulare', a afirmat directorul comercial al Chemoproject Nitrogen.
Chemoproject Nitrogen mai fabrica si acid
Reprezentantul companiei cehe a aratat ca in afara de fabrici de uree Chemoproject Nitrogen deruleaza si alte activitati speciale si ca una foarte importanta este cea de acid, unde se lucreaza mai mult in Uniunea Europeana, insa se incearca extinderea catre alte parti ale lumii, cum ar fi Australia.
Chemoproject Nitrogen a.s. din Praga este proiectantul si executantul noii instalatii de uree a combinatului de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures, cu care a semnat un contract in valoare de 78 de milioane de lei, cu termen de executie in data de 31 decembrie 2015.
Obiectivele modernizarii instalatiei de uree a Azomures sunt indeplinirea cerintelor de mediu prevazute in autorizatia integrata de mediu si documentele BAT (Best Aviable Technology), reducerea emisiilor de amoniac cu circa 50-60%, inlocuirea tehnologiei conventionale cu recirculare totala cu tehnologia bazata pe stripare cu dioxid de carbon, modernizarea sistemului de comanda si control automat al procesului si al opririlor de urgenta prin introducerea sistemului DCS (sistem de comanda si control distribuit) si ESD (sistem de oprire de urgenta).
In plus, va fi construita o noua unitate de granulare uree li va fi inlocuita actuala tehnologie de granulare, iar toate aceste modernizari vor duce la o crestere a capacitatii de productie de la 900 de tone pe zi, la 1425 de tone pe zi.
Instalatia de uree a Azomures este doar o componenta a investitiei de peste 200 de milioane de euro pe care combinatul muresean o are in derulare, pentru modernizarea instalatiilor de producere a amoniacului (doua fabrici) o noua statie de epurare a apelor uzate si reconstructia turnurilor de granulare aferente sectiilor Azotat de Amoniu si NPK pentru a rezolva problema emisiilor in mediul inconjurator.
Prin investitia de peste 200 milioane de euro, compania urmareste, pe langa respectarea normelor de protectia mediului, marirea capacitatii totale de productie la 1,5 milioane de tone de ingrasaminte anual, de la 1,3 milioane de tone cat produce in prezent.
Sursa: http://www.business24.ro/companii/investitii/investitorii-cehi-vad-in-romania-o-piata-de-perspectiva-in-special-in-domeniul-agricol-1550369