romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Jean Valvis pariaza pe biomasa Romania poate deveni independenta energetic

24 Mar 2014

 

 

Jean Valvis pariaza pe biomasa: Romania poate deveni independenta energetic

 

Jean Valvis, parintele LaDorna, care in ultimii 20 ani s-a consacrat investitiilor in sectorul alimentar, vorbeste cu acelasi entuziasm despre un domeniu care pentru unii este necunoscut, dar care poate oferi Romaniei independenta energetica. Si asta doar cu 200.000 de hectare de teren. Lipseste insa cadrul legislativ, pentru care omul de afaceri “urla” de trei ani.

 

 “Atuul Romaniei nu este nici vantul, nici energia fotovoltaica”, afirma Jean Valvis, care investeste in domeniul energiei verzi prin Agroelectrica. Solutia este BIOMASA, crede omul de afaceri, comparand aceasta resursa cu “titeiul” din agricultura.

 

 

In acest sens, Valvis, cunoscut pentru branduri precum marca de lapte LaDorna sau apele Dorna, a plantat 1.300 de hectare cu biomasa in judetul Calarasi, investitia ridicandu-se la 1.600-2.000 de euro pe hectar.

 

“Avem un milion de hectare de teren in stare de parloaga care nu sunt utile pentru culturi agricole. Numai cu 20% din aceste terenuri permit Romaniei sa acapareze independenta energetica termica. Romania are avantaj competitiv fata de celelalte tari europene, in conditiile in care vorbim de o energie de 1,6 ori mai ieftina decat gazul. Aceste plante traiesc 24-28 de ani. Daca statul roman intelege ca e mai bine sa fii autonom energetic decat sa depinzi de importuri platite in valuta si cu comision ar trebui sa avem un cadru legal cat mai repede. Este o productie constanta, creeaza locuri de munca, este o energie autohtona”, argumenteaza Valvis.

 

Cadrul legislativ instabil si lipsa unei strategii guvernamentale in domeniul biomasei reprezinta motivele pentru care omul de afaceri nu a investit intr-o centrala de transformare a biomasei in electricitate. Ofera insa ca exemple de tari in care biomasa functioneaza Austria si Suedia. In Austria, spre exemplu, centralele termice din orase functioneaza pe biomasa.

 

Jean Valvis mai activeaza in domeniul energiei verde prin Terra Muntenia, care investeste intr-un parc fotovoltaic in judetul Calarasi.

 

“Daca veneam astazi in Romania agricultura as fi facut”

 

Valoarea totala a investitiilor realizate de acesta in agricultura pana in prezent se ridica la 9-10 milioane de euro, omul de afaceri detinand o suprafata de 9.000 de hectare de teren in judetul Calarasi, dintre care 1.000 de hectare in proprietate privata. Jean Valvis vorbeste de noi investitii in terenuri, insa spune ca nu are un “comportament agresiv” in acest sens.

 

“Sunt 2-3 sectoare care reprezinta o oportunitate de business concreta si o nevoie a societatii. Nu e normal ca anumite produse sa vina din import. Mai mult nu vreau sa spun. Ne gandim sa iesim pe piata anul acesta si cu cerealele bio pentru care am pastrat denumirea LaDorna. Speram ca in cateva luni sa fim pe piata”, explica Valvis.

 

De asemenea, antreprenorul elvetian de origine greaca detine 500 de hectare de vita-de-vie la Samburesti. El a intrat in industria vinurilor in anul 2006 odata cu achizitia Viti-Pomicola Samburesti, valoarea investitiilor depasind 20 de milioane de euro. Recent, omul de afaceri a replantat 240 de hectare si urmeaza alte 36 de hectare.

 

 “Vinurile reprezinta un alt business la care nu voi renunta. Pasii sunt mai lenti pentru ca e un sector mai competitiv, pentru ca sunt multe podgorii, este un context competitional mult mai aspru si mai personalizat, factorul uman este mai artistic. Procesul de a castiga reputatie este mult mai indelungat in cazul vinului. Luati ca exemplu familia Antinori, care ei de 500 de ani asta fac”, sustine Jean Valvis.

 

Aqua Carpatica, mai tare ca Evian?

 

Lansat in anul 2011, brandul de apa Aqua Carpatica a cunoscut o crestere constanta a vanzarilor pe piata locala. De la 16 milioane de litri vanduti in 2011, producatorul a ajuns la 80 de milioane de litri anul trecut, iar primele luni din acest an marcheaza un avans de 50% comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Ambitia lui Valvis nu se opreste insa aici: pana in 2016 omul de afaceri vorbeste despre cresterea ponderii exporturilor peste vanzarile de pe piata locala. Acest lucru se va intampla in conditiile in care Aqua Carpatica se pregateste sa ia cu asalt cele mai mari piete din Asia, Europa si Tarile Arabe.

 

“Planurile sunt ambitioase si sunt la nivelul calitatii acestei ape, este singura apa minerala natural carbogazoasa, cu zero nitrati, la nivel mondial. Aceasta apa este un diamant. In aceste zile se infiinteaza Valvis Holding Pacific, la Beijing, cu o structura comerciala locala. Aqua Carpatica merita sa devina un brand international, de un an de zile lucram extrem de serios pentru asta”, spune Jean Valvis.

 

In urmatorii doi ani vom fi cu Aqua Carpatica in toate colturile lumii

 

Cu toate acestea, Aqua Carpatica se confrunta cu “problemele tipice ale unui brand international”.

 

“In Europa puritatea este o valoare. Cand mergi la chinezi pentru ei puritatea inseamna ape murdare purificate printr-un proces chimic. Sa merg sa spun ca am o apa pura nu ajuta cu nimic. La fiecare destinatie trebuie construit un brand story care contine unul sau mai multe aspecte comune cu cele comunicate in tara de origine. Este o munca extrem de provocatoare. In plus, la chinezi este nevoie si de un nume chinezesc alaturi de cel din tara de origine. Noi ne vom numi Capatica”, afirma Valvis.

 

Participarea la Dubai Food Expo a adus 600 de propuneri concrete de afaceri din toate colturile lumii, printre care Japonia, India, Coreea de Sud, Singapore sau Tarile Arabe.

“Acest brand il vad dupa 100 de ani, dupa ce eu nu voi mai fi, o mandrie pentru romani. Valvis a venit, Dumnezeu i-a scos in cale un izvor, dar el va pleca. Izvorul este al Romaniei, va ramane aici, chiar si fii mei mi-au spus sa nu vand niciodata afacerea, nu voi face exit si sper ca intr-o zi sa depasim si numarul 1 mondial care intamplator are 3,7 mg de nitrati. Stiu ca numarul 1 vine 1,5 mld. litri si Aqua Carpatica merita sa faca mai bine. Voi lucra eu, fii mei, nepotii pentru a realiza acest lucru”, conchide Jean Valvis.

 

Unde se opreste Jean Valvis?

 

“Este vorba de o investitie in Santorini, locul unde au trait strabunicii mei. Vorbim de un turism de 5 stele asociat cu spa. Am achizitionat un teren de 7,5 hectare, langa mare. Asteptam sa obtinem autorizatia de constructie. Este ultimul meu proiect, deja lucrez ca 4-5 persoane, mama se plange ca nu ma vede, gata, este prea mult”, spune Valvis.

 

Jean Valvis a incheiat in anul 2008 vanzarea producatorului de lactate LaDorna catre grupul francez Lactalis, printr-o tranzactie evaluata la 100 mil. euro. De asemenea, in anul 2002 omul de afaceri a finalizat vanzarea a 94,5% din actiunile Dorna Apemin catre gigantul Coca-Cola, valoarea tranzactiei fiind estimata la aproximativ 40 mil. euro.

 

Anul 2010 a marcat reintoarcerea sa in piata apelor minerale in urma unei INVESTITII initiale de peste 12 mil. euro.

 

Sursa: http://www.wall-street.ro/

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI
1/5