romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Kazahstan
 

Business Opportunities ROMANIA - KAZAHSTAN

..............................................................................................................................................

 

 

 

 

Relatii bilaterale Romania - KAZAHSTAN

 

Cooperare economica

 

Prezenta investitiilor din Kazahstan in Romania

   

 

Relatii bilaterale Romania - Kazahstan

 

Republica Kazahstan este cel mai important partener al Romaniei din Asia Centrala. Relatiile bilaterale se caracterizeaza printr-o cooperare stransa si diversificata sub aspectul domeniilor de interes. Sectorul energetic si industria adiacenta reprezinta domeniul principal al colaborarii bilaterale.

 

Romania a recunoscut independenta de stat a Republicii Kazahstan la 17 decembrie 1991, la o zi dupa proclamarea acesteia. La 15 iulie 1992, Romania si Republica Kazahstan au stabilit relatii diplomatice. În august 2009, Ambasada Romaniei în Kazahstan s-a mutat la Astana – noua capitasa a tarii, de la Almaty (fosta capitala).

 

Relatiile bilaterale în ultima perioada sunt caracterizate de contacte politice si sectoriale frecvente, precum vizita presedintelui Romaniei în Republica Kazahstan (martie 2010), ca raspuns la vizita presedintelui Kazahstanului în Romania (noiembrie 2007), cand s-au pus bazele unui stadiu nou în dezvoltarea acestor relatii prin stabilirea directiilor si identificarea unor proiecte majore ale cooperarii bilaterale.

 

Ca stat membru al UE, Romania sustine dezvoltarea dialogului UE cu Republica Kazahstan în cadrul instrumentelor bilaterale (UE – Republica Kazahstan) si Strategiei UE pentru Asia Centrala si se implica în realizarea obiectivelor stabilite prin acestea, îndeosebi în domeniile energetic, managementul resurselor de apa, educatiei etc.

 

Reprezentare diplomatica

 

• Ambasada Romaniei în Republica Kazahstan

• Misiunea Diplomatica a Republicii Kazahstan în Romania

 


 

 
Cooperare economica

 

Kazahstanul este o tara foarte bogata în resurse naturale, dar acestea nu sunt înca exploatate la capacitatea maxima. Rezervele de uraniu din sol, situeaza tara pe locul 3 în lume. De asemenea prezinta cantitati însemnate de petrol, gaze naturale, carbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur. Industria metalurgica, constructoare de masini si alimentara, sunt în continua dezvoltare. Kazahstanul este cel mai mare producator de petrol din Asia Centrala

Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia Centrala, schimburile comerciale bilaterale înregistrand o dezvoltare dinamica în ultima perioada.

 

Relatiile comercial-economice ale Romaniei cu Republica Kazahstan au la baza Acordul de Parteneriat si Colaborare intre UE si statele membre UE si R. Kazahstan. În plan bilateral, între Romania si Kazahstan au fost încheiate cateva acorduri de colaborare privind: cooperarea economica; promovarea si protejarea reciproca a investitiilor; evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital. Instrumentul menit sa asigure o dezvoltare dinamica a relatiilor comercial-economice este Comisia Mixta Interguvernamentala romano-kazahstaneza de colaborare comercial-economica si tehnico-stiintifica, ale carei lucrari se desfasoara anual, ultima sesiune (a IX-a) avand loc în septembrie 2009, la Astana.

 

La 31.12.2008, volumul schimburilor comerciale între Romania si Republica Kazahstan s-a ridicat la 3.882 milioane USD (o crestere de peste 2,7 ori fata de anul 2007), din care 3.800 mil. USD exportul kazahstanez si 82,0 mil. USD exportul romanesc. La 31.12.2009 volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1982,82 milioane dolari, din care exportul - 72,27 milioane dolari si importul - 1910,55 milioane dolari.

 

Fata de anul 2008, schimburile comerciale au scazut cu 48,94 %, ca efect al crizei financiare si economice internationale si diminuarii preturilor la purtatorii de energie. Importul Romaniei din Kazahstan este dominat de produse minerale (în principal titei), urmate de metale si articole din metale.

 

Romania exporta în Kazahstan masini si echipamente (în principal utilaj petrolier si piese de schimb aferente), metale si articole din metale, mase plastice, mobila. În anul 2007, compania nationala kazahstaneza în domeniul energeticii „KazMunaiGaz” a achizitionat 75% din actiunile Grupului „Rompetrol”, iar în iunie 2009 KazMunaiGaz a achizitionat si restul de 25% din actiunile Rompetrol.

 

În decembrie 2008, Rompetrol si KazMunaiGaz au inaugurat terminalul petrolier Midia, proiect cu o capacitate de 30 milioane tone titei pe an. În anul 2010, companiile nationale de profil din cele doua tari au încheiat un Memorandum privind posibilitatile de colaborare bilaterala în domeniul uraniului.

 

Pe piata Republicii Kazahstan sunt prezente cca. 10 companii romanesti, îndeosebi în domeniul energetic (exploatari de zacaminte, lucrari si servicii conexe), care au investit cca. 200 mil. USD.

 

La finele anului 2009, în Romania erau înregistrate la 11 societati mixte cu participare kazahstaneza si capital subscris de 56,2 mii USD. În 2002, la Bucuresti, s-a deschis Reprezentanta Uniunii Camerelor de Comert si Industrie a R. Kazahstan. În 2007, la Aktau/R. Kazahstan, a fost înregistrata Reprezentanta Uniunii Camerelor de Comert si Industrie Romania-Kazahstan (înfiintata la Ploiesti, în 2006).

 


http://www.mae.ro/bilateral-relations/4496#768

►Prezenta investitiilor din Kazahstan in Romania

 

 

 

În sfera comertului si a colaborarii economice s-au atins deja rezultate foarte bune, materializate prin cresterea economica a schimbului reciproc si printr-o dinamica pozitiva foarte apreciata.

 

Astfel, daca comertul de marfuri între Kazahstan si Romania pentru anul 2005 reprezenta 1,3 miliarde dolari SUA, în anul 2006 acest indice a reprezentat 1,6 miliarde dolari SUA. Colaborarea comercial-economica kazaho-romana se dezvolta în urmatoarele directii de baza: comertul cu substante petroliere, constructia de masini, transporturi, industria mobilei, de încaltaminte si usoara.

 

În prezent, în Kazahstan functioneaza 15 întreprinderi kazaho-romane, cu activitate majoritara în sectorul petrolier. La randul ei, Romania are 7 întreprinderi romano-kazahe, care activeaza în sferele de constructie si dobandire a resurselor minerale, comertului cu mobila, îmbracaminte, încaltaminte, medicamente. Astfel, trebuie subliniat ca, dupa indicii de potential economic al ambelor tari si conform vivacitatii contactelor între structurile de business, ne asteptam ca numarul lor sa creasca în cel mai apropiat viitor.

 

Trebuie mentionat acordul între SA NK " KazMunaiGaz" si compania "Rompetrol Group". În conformitate cu conditiile acestui acord SA NK "KazMunaiGaz" a achizitionat 75% din pachetul de actiuni " Rompetrol Grup", devenind proprietarul a 630 de benzinarii în 6 tari europene si a 2 uzine de prelucrare a petrolului , care se afla pe teritoriul Romaniei.

 

Trebuie mentionat ca prezentul acord a fost aprobat de Comisia Europeana în ajunul vizitei sefului statului în Romania la 20 noiembrie 2007. În perspectiva exista mari posibilitati pentru extinderea colaborarii în sfera petroliera în asemenea zone, precum prelucrarea petrolului din Kazahstan la uzinele romane, transportul si realizarea produselor petroliere în tarile Europei si participarea la constructia si exploatarea canalului petrolier Constanta (Romania) - Trieste (Italia), colaborarea în zona privatizarii si în sectorul bancar.

 

În zona transporturilor se prezinta de perspectiva colaborarea cu companiile romane care produc vagoane de cale ferata si cisterne, posibilitatea folosirii portului roman Constanta pentru transportul marfurilor din Kazahstan pe pietele europene, dezvoltarea colaborarii celor doua tari în ramurile programului TRASEKA pentru crearea unui coridor transeurasiatic de transport, care va lega 13 tari din Asia Centrala, cu Caucazul de Sud, Europa si altele.

 

Unul din cele mai importante instrumente pentru solutionarea sarcinilor colaborarii comercial-economice este activitatea Comisiei Interguvernamentale kazaho-romane pentru colaborarea comercial-economica si stiintifico-tehnica. Conform concluziilor celei de-a 6 a conferinte a Comisiei Interguvernamentale kazaho-romane pentru colaborarea comercial-economica si stiintifico-tehnica, desfasurata la 11 octombrie a.c. în orasul Astana, au fost stabilite acorduri concrete si a avut loc un schimb reciproc de informatii referitoare la colaborarea comercial-economica.

 

În decursul vizitei Presedintelui RK N. Nazarbaev în Romania în noiembrie 2007, sefii statelor au mentionat ca posibilitatile pentru colaborarea ulterioara sunt mult mai multe si sectorul petrolier nu este singura directie pentru o astfel de colaborare. Segmente mai de perspectiva ale colaborarii pot deveni tehnologiile IT, telecomunicatiile, fabricarea mobilei, organizarea SP pentru lansarea preparatelor farmaceutice si a tehnicii medicale, utilajele agricole, industria de constructii si altele.

 

În timpul vizitei a fost de asemenea semnat un Acord Interguvernamental privind transporturile rutiere internationale si un Protocol de colaborare între Întreprinderile de Stat " Portul Comercial Maritim International Aktausk " si administratia portului " Constanta", acte ce presupun intensificarea colaborarii între tarile noastre.

 

Sursa: http://www.kazembassy.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=93&lang=ro

 

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max