28 Jan 2014
La 35 de ani conduce un lant de spalatorii in 6 tari: cati bani vin din serviciile de curatatorie la standarde austriece
Compania austriaca Salesianer Miettex, unul dintre jucatorii importanti din industria serviciilor de spalatorie pentru industrii precum hoteluri sau sistemul medical, a intrat pe piata romaneasca in urma cu 7 ani printr-o investitie de 11 mil. euro. Proiectul a fost gestionat de Victor Ioane, care avea la momentul respectiv doar 26 de ani. Acum romanul conduce business-ul din 6 tari, o afacere de 40 de milioane de euro.
Victor Ioane, 35 de ani, a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti (limba germana) in 2005, moment in care compania Salesianer cauta un student sau un absolvent care sa porneasca business-ul pe plan local.
“La acel moment nu erau destul de convinsi in legatura cu sansele de reusita a business-ului in Romania. Am fost invitat la un interviu in Viena, am mers cu trenul cu toate peripetiile de rigoare. Seful meu de atunci a rezumat lucrurile simplu: mi-ai facut o impresie buna, incepem. Prima impresie a contactat foarte mult, in decurs de maxim o luna am fost angajat. La inceput am facut de la livrari, avize facturi, condus o firma, am invatat foarte mult in perioada aia”, isi aminteste Victor Ioane.
Acesta nu a fost primul sau loc de munca: a inceput din liceu, cand s-a angajat la McDonald’s unde a invatat “sa dea cu mopul si sa serveasca la casa”. Inainte de a se alatura Salesianer a facut parte din echipa HP.
Primul sau proiect important a fost gestionarea investitiei de 11 mil. euro pe care austriecii au decis sa o faca in Romania in cea mai mare spalatorie din regiune, in Bucuresti. El s-a ocupat de intreg procesul: de la alegerea terenului, discutiile cu furnizorii si supravegherea santierului. Avea la momentul respectiv doar 26 de ani.
“Am cumparat terenul - era vorba de peste 1 mil. euro fiind inainte de criza - de la doua persoane de peste 70 de ani. In contextul in care proprietarii firmei nu mai fusesera in Romania le-am cumparat bilete de avion, am programat intalnirea la notar, nu mai aveau decat sa vina sa semneze, sa viram banii. Cu doua zile inainte insa primesc un telefon de la unul din proprietarii terenului care imi spune ca nu mai poate veni in ziua respectiva pentru a semna intrucat au realizat ca pe data respectiva vine postasul cu pensia si de 25 de ani nu au lipsit niciodata de acasa. A trebuit sa aman data, tranzactia realizandu-se cu 2 saptamani intarziere. Astfel de lucruri se pot intampla, insa cu atat mai greu este sa explici unui strain astfel de situatii pentru ca risti sa nu fii credibil”, povesteste amuzat Ioane.
Romania a castigat aceasta investitie in conditiile in care la vremea respectiva 95% din spalatorii erau internalizate. In plus, business-urile care se axeaza pe volum vedeau Bucurestiul drept o destinatie atractiva, viziune care se mentine si in prezent, completeaza managerul roman.
Citeste mai mult:
http://www.wall-street.ro/articol/Companii/160716/la-35-de-ani-conduce-un-lant-de-spalatorii-in-6-tari-cati-bani-vin-serviciile-de-curatatorie-la-standarde-austriece.html