romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Piata de fuziuni si achizitii ajunge la cel mai inalt nivel de la inceputul crizei

29 Jul 2014

 

Piata de fuziuni si achizitii ajunge la cel mai inalt nivel de la inceputul crizei

 

Valoarea fuziunilor si achizitiilor derulate in prima jumatate a lui 2014 a atins 1,7 trilioane dolari, marcand cel mai inalt nivel dupa boom-ul de dinainte de criza financiara globala. Prin contrast, nivelul de activitate ramane scazut, iar volumele constante ale tranzactiilor demonstreaza tendinta pentru tranzactii mai putine dar mai mari, conform unei analize a EY.

 

 

Se estimeaza o continuare a acestei tendinte, incurajata de conditiile de piata favorabile, ceea ce inseamna ca urmatoarele 6 pana la 12 luni raman o fereastra de oportunitate pentru tranzactii de natura transformativa. Fundamentele pentru tranzactii raman solide: evaluarile ridicate ale actiunilor, ratele scazute de dobanda si creditele ieftine, precum si volumele mari de bani gheata care creeaza un mediu extrem de favorabil incheierii de tranzactii.

 

Sentimentul investitorilor fata de strategiile curajoase de achizitii este, de asemenea, pozitiv, pe masura ce acestia continua sa fie atrasi de active cu proprietate intelectuala si de branduri de calitate, si urmaresc sa-si creasca afacerile chiar intr-un mediu de business mai putin favorabil. Iar aceste premise vor impulsiona, pe mai departe, tranzactiile cu valoare ridicata.

 

Aceste conditii ideale pentru tranzactiile de natura transformativa nu se vor prelungi insa prea mult, considera reprezentantii EY. Ratele dobanzii vor creste, evaluarile actiunilor vor suferi modificari, iar competitia pentru active de inalta calitate va deveni mai intensa, fondurile de private equity devenind tot mai active in acest mix. Companiile de top vor cauta sa realizeze fuziuni si achizitii strategice inainte de schimbarea actualului climat al tranzactiilor, astfel ca ne putem astepta in continuare la incheierea unor achizitii si mai mari.

 

Evolutia pietei de fuziuni si achizitii in 2014

Cresterea cu 50% a valorii tranzactiilor in prima jumatate a lui 2014 comparativ cu prima jumatate a lui 2013 a fost sustinuta de o crestere cu 35% a numarului de tranzactii de peste 1 miliard doalri, pe masura ce companiile s-au angajat in tranzactii tot mai indraznete. Volumele globale ale tranzactiilor au ramas constante dupa mai multi ani de scaderi. Cu toate acestea, cresterile modeste recente ale volumelor tranzactiilor de pe piata americana (cu 7,5% mai mari in trimestrul al doilea) ar putea indica o viitoare revenire a volumelor tranzactiilor la nivel global.

 

"Valoarea si nu volumul tranzactiilor a generat titluri de prima pagina in 2014. Timp de multi ani piata de fuziuni si achizitii a fost marcata de o stare de deprimare, iar in 2014 companiile au optat mai degraba pentru calitate in loc de cantitate atunci cand s-au angajat intr-o tranzactie", spune, intr-un comunicat de presa, Pip McCrostie, Global Vice Chair, Transaction Advisory Services, EY.


Privind in perspectiva: concentrarea pe valoare si nu pe volum, pe calitate si nu pe cantitate

Primul semestru al anului 2014 este al patrulea cel mai bun semestru in privinta valorii tranzactiilor – devansat doar de primele semestre din 2007, 2006 si 2000.

 

"Primele sase luni ale acestui an reprezinta un ecou al anilor de boom de pe piata fuziunilor si achizitiilor, din punct de vedere al dimensiunii si valorii tranzactiilor. Cu toate acestea, trebuie sa privim spre viitor, iar orice comparatie cu situatia pietei din trecut, din anii de crestere exploziva economica, ar putea duce la concluzii eronate. In ciuda valorilor mari ale tranzactiilor din 2014, nu traversam o perioada efervescenta din punct de vedere al volumului de activitate – suntem departe de aceasta situatie.", mentioneaza Pip McCrostie.

 

In prima jumatate a anului 2014, piata de M&A din Romania a reactionat pozitiv la semnalele primite de afara, iar perceptia generala a fost cea a unei piete active, care isi recastiga atractivitatea in ochii investitorilor, a mai adaugat Mihai Pop, manager, Servicii de asistenta in tranzactii, EY Romania.

 

“In Romania, in primele 6 luni, piata s-a caracterizat printr-un volum al tranzactiilor mai mare, valoarea acestora ramanand in zona mica spre medie, insa perspectivele pentru urmatoarele 12-18 luni sunt ca valoarea medie sa creasca, in baza unor tranzactii transnationale, precum vanzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vanzarea companiilor de distributie si furnizare ale Enel”, a concluzionat Mihai Pop.


Sursa: wall-street.ro

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI
1/5