8 Nov 2013
Piata de fuziuni si achizitii: mai multe tranzactii de valoare mica
Restabilirea increderii in economiile locale, disponibilitatea numerarului si a creditelor vor genera o revenire a activitatii de fuziuni si achizitii in Europa Centrala si de Sud-Est, dupa o perioada de scadere a tranzactiilor, se arata in cel mai recent barometru EY – Central and South East Europe Capital Confidence Barometer.
"Acest lucru nu inseamna ca vom reveni la ritmul din perioada de boom economic. Cresterea de atunci nu a fost una sustenabila, insa nici lipsa tranzactiilor pe care am experimentat-o incepand cu 2009 nu este sustenabila. Strategiile de imbunatatire a eficientei operationale au fost in mare parte implementate – insa, masurile organice nu mai pot indeplini singure mandatele de crestere. De aceea, multe companii vor trebui sa ia in considerare si optiunile non-organice", a declarat Vladislav Severa, CSE Head of Transaction Advisory Services, EY.
Increderea in finalizarea tranzactiilor a crescut in mod semnificativ, la fel si numarul si calitatea oportunitatilor de M&A comparativ cu anul trecut, fapt care a consolidat intentiile de cumparare. Un procent destul de important, de 36%, dintre executivi se asteapta la o crestere a activitatii de tranzactionare la nivel global iar un sfert dintre acestia intentioneaza sa actioneze ei insisi.
Prudenta care domina inca activitatea de fuziuni si achizitii este de inteles, avand in vedere traversarea unei crize economice fara precedent. In acest context, piata ramane inca foarte sensibila la problemele geopolitice – eventualele socuri ar putea prelungi intreruperile pe termen scurt ale fluxului de tranzactii. In conditiile in care masurile de crestere organica asigura doar randamente in scadere, activitatea de M&A va fi singura cale de crestere concreta.
Principalele concluzii ale studiului:
• 87% dintre respondenti se asteapta ca volumul de M&A la nivel mondial sa se imbunatateasca sau sa ramana stabil.
• 59% vad o imbunatatire a economiei globale.
• 25% intentioneaza sa demareze o achizitie.
• 67% intentioneaza sa foloseasca in mai mare masura creditarea pe masura ce marimea tranzactiilor va creste.
• 41% au declarat ca principalul lor obiectiv este cresterea.
• 29% se concentreaza mai mult pe investitiile in pietele emergente.
• 80% considera ca accesul la credite s-a stabilizat sau s-a imbunatatit.
Increderea economica a ajuns la cel mai inalt nivel din acest an
Nivelul de incredere a crescut semnificativ in ultimele 12 luni, un indiciu clar ca starea economiei se imbunatateste treptat. Aceasta incredere ilustreaza si stabilizarea fundamentelor economice, mai ales in cazul pietelor mature, unde au crescut PIB-ul, disponibilitatea de credite si crearea de locuri de munca. Procentul celor care considera ca economia globala este in scadere s-a diminuat la 17%.
Asteptarile legate de crestere continua sa creasca
Mai mult de jumatate dintre respondenti anticipeaza o crestere a economiei locale. Acest lucru se coreleaza cu cresterea capacitatii companiilor de a investi si cu cererea stakeholder-ilor de crestere stabila.
Continuarea crizei din Zona Euro depaseste ingrijorarile economice
In timp ce instabilitatea politica este considerata cel mai mare risc pe termen scurt la nivel global, majoritatea executivilor din tarile Europei Centrale si de Sud-Est considera continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cel mai mare risc economic si o bariera pentru cresterea business-ului lor: 76% dintre executivi percep continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cea mai mare bariera in calea cresterii afacerilor lor.
Voltatilitatea continua din piata tempereaza cresterea si mandatele de investitii
Doar 16% dintre respondenti au incredere in stabilitatea pietei pe termen scurt – spre deosebire de increderea lor in crestere in privinta celorlati indicatori economici.
Disponibilitatea creditarii inspira cresterea
Marea majoritate a executivilor considera ca accesul la creditare este mai stabil sau se afla intr-un proces de imbunatatire. Perceptia de imbunatatire a creditarii este cu 14% mai mare fata de acum 12 luni. Aceasta incredere, la care se adauga si o viziune pozitiva asupra economiei globale si fundamentele economice robuste vor accelera tranzactiile.
Concentrare pe crestere
Pe parcursul urmatoarelor 12 luni, cresterea este prioritara pentru 41% dintre companii. Eficientizarea operationala continua si masurile de optimizare a costurilor au eliminat intr-o proportie importanta grijile in privinta stabilitatii si supravietuiri afacerii.
Excesul de lichiditati este utilizat pentru a fundamenta cresterea si a diminua datoriile
Aproape 50% dintre companii vizeaza utilizarea excesului de lichiditati pentru a fundamenta cresterea – incepand cu strategii organice cu risc scazut. Ele vor utiliza de asemenea excesul de lichiditati pentru a-si plati datoriile, una dintre putinele strategii disponibile pentru a optimiza structura de capital.
Volumul local de tranzactii este asteptat sa ramana stabil
In zona Europei Centrale si de Sud-Est, 51% dintre executivi se asteapta ca volumul de noi tranzactii sa ramana stabil in urmatoarele 12 luni si aproximativ 36% dintre respondenti se asteapta ca volumul sa creasca. Volumul de tranzactii noi este determinat de o aliniere a factorilor fundamentali: asteptari pozitive in privinta economiei, o disponibilitate crescuta a creditarii, imperativul pentru crestere si asteptarile de a crea locuri de munca.
Asteptarile pietei de fuziuni si achizitii
Prin asezarea factorilor fundamentali pentru a sustine fuziunile si achizitiile, 25% dintre companii vor tinti achizitii in urmatoarele 12 luni.
Concentrare pe tranzactii mai mici
Numarul de executivi care si-au exprimat intentia de a se angaja in tranzactii de dimensiuni mai mici (sub 50 de milioane de USD) a crescut cu un procent semnificativ, de la 36% anul trecut, la 63%. Aceste tranzactii de mai mici dimensiuni reprezinta majoritatea tranzactiilor estimate sa se incheie. Cei care se concentreaza pe tranzactii cu impact major in piata (de la 501 milioane de USD la 1 miliard de USD) au scazut cu 10 puncte procentuale, la 4%. Acestea sunt schimbarile care indica un mediul de afaceri mai nisat in viitor.
"Romania reapare ca o tinta importanta pentru investitiile regionale, intr-o perioada in care investitiile in economiile emergente iau in considerare un volum important de investitii in economiile non-BRIC. Putem astfel considera ca Romania este asteptata sa devina o piata de interes pentru investitiile regionale", spune Florin Vasilica, lider al departamentului de Asistenta in Tranzactii, EY Romania.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajati in 728 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2013. In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.
Sursa: wall-street.ro