romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Potentialul Romaniei pentru biomasa si hidro peste cel fotovoltaic si eolian

Joi, 08 Mai 2014

 

Potentialul Romaniei pentru biomasa si hidro peste cel fotovoltaic si eolian

 

Romania are un potential imens in ceea ce priveste biomasa si energia hidro, poate mai mare decat cea eoliana si fotovoltaica, iar puterea instalata in centrale bazate pe biomasa s-a dublat in acest an, pana la 70 MW, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru in Comitetul de Reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). 

 



"Cum vad eu din biroul meu de la ANRE domeniul biomasei? Primul gand care imi vine in minte este ca avem de aproape sase ani Legea 220 si o schema functionala din 2011. Printre toate resursele regenerabile, energia eoliana si fotovoltaica au dominat piata si au vaduvit celelalte domenii de atentia cuvenita. Romania are un potential imens in ceea ce priveste biomasa si energia hidro, poate mai mare decat cea eoliana si fotovoltaica. Am pornit in 2011 cu aceasta schema de sprijin cu mari sperante, dar constatam ca este pe cale sa se creeze o bula care se va sparge. S-au construit 2.500 MW pe eolian si 1.200 pe fotovoltaic, dar mai nimic pe hidro sau pe biomasa. In ceea ce priveste biomasa, avem in prezent 70 MW instalati in centrale, dublu fata de anul trecut, dar foarte putin, totusi, Deocamdata, nu exista o piata a acestui tip de centrale', a afirmat Nagy.

Potrivit oficialului ANRE, costurile cu centralele pe biomasa sunt mai mari, din acest motiv investitorul avand greutati in derularea planului de afaceri pe acest segment.

"Ce este diferit la biomasa fata de celelalte scheme de sprijin? Cea mai mare diferenta este ca la biomasa exista un cost cu combustibil care ingreuneaza planul de afaceri al investitorului. De ce este atat de hotarator acest cost? Esenta schemei de sprijin este ca cei care produc energie din resurse regenerabile primesc un anumit numar de certificate verzi, in functie de energia valorificata in piata. Acestea vor fi cumparate de furnizori de energie pentru a-si indeplini o anumita cota. Prin aceasta cota de certificate verzi, se creeaza cererea pentru aceste certificate. Asa cum a fost gandita schema, pana la finele anului 2013, nu s-a dezvoltat asa cum trebuie pentru ca in Legea 220 sunt prevazute anumite cote de energie regenerabile, anumite procente din consumul anual de energie electrica pe care Romania si le-a asumat. Aceste procente porneau de la 8% in 2008 si ajungeau la 20%, in 2020", a explicat Zoltan Nagy.

Din datele Transelectrica, reiese faptul ca proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.728 de MW la finele lunii martie, cu 146 de MW in plus fata de sfarsitul lunii februarie.

Romania, pe locul opt in UE dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total

Conform Eurostat, Romania ocupa, in 2012, locul opt intre statele membre ale Uniunii Europene /UE/ dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul final brut.

Cea mai mare pondere a energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total in 2012 s-a inregistrat in Suedia (51%), Letonia (35,8%), Finlanda (34,3%), Austria (32,1%), Danemarca (26%), Estonia (25,2%), Portugalia (24,6%) si Romania (22,9%), la polul opus situandu-se Malta (1,4%), Luxemburg (3,1%), Marea Britanie (4,2%) si Olanda (4,5%), in timp ce la nivelul UE procentul este de 14%.

Intre anii 2004 - 2012, cea mai mare crestere a ponderii energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total s-a inregistrat in Suedia (de la 38,7% in 2004 la 51% in 2012), Danemarca (de la 14,5% la 26%), Austria (de la 22,7% la 32,1%), Grecia (de la 7,2% la 15,1%) si Italia (de la 5,7% la 13,5%). Romania a inregistrat un avans de la 16,8% in 2004 la 22,9% in 2012, in timp ce la nivelul UE cresterea a fost de la 8,3% la 14,1%.

Sursele regenerabile de energie sunt considerate, potrivit comunicatului Eurostat, cele solare, termale si fotovoltaice, hidro, eoliene, geotermale si biomasa.

Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.

Estonia a fost in 2011 primul stat membru al UE care si-a indeplinit obiectivele pentru anul 2020, fiind urmata in 2012 de Bulgaria, Estonia si Suedia.

Govnet Conferences continua seria evenimentelor dedicate industriilor cu potential de dezvoltare si impact economic, prin organizarea, joi, la Bucuresti, a conferintei 'Biomasa, Biogaz & Cogenerare Romania 2014'.

Potrivit organizatorilor, evenimentul este primul de acest fel consacrat energiei produse din biomasa sau in centrale de cogenerare.

La finele anului trecut, capacitatea totala instalata in parcuri eoliene era de aproximativ 2.500 MW, respectiv 1.150 MW in cele solare, conform datelor oficiale.

 

Sursa: business24.ro

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI
1/5