Problema cu capra şi varza în energia verde. Cum devine România profitabilă şi îşi respectă şi angajamentele?
O vântoasă teribilă s-a pornit pe piaţa energiei verzi din România. Motivul? Nişte zvonuri cum că autorităţile vor să umble la schema de sprijin pentru investitori, care prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro. Schema e una dintre, dacă nu cea mai avantajoasă din UE şi, evident, a atras investitorii ca pe urşi la miere. Dar după vreo trei ani, cu investiţii de trei miliarde de euro şi sprijin de 450 de milioane de euro, plus încă 550 de milioane de euro anul acesta, încep să se pună întrebări.
Fireşte şi dezvoltatorii de parcuri eoliene, solare sau centrale cu biomasă şi investitorii care vin şi cumpără astfel de proiecte, dar şi avocaţii care-i asistă au sărit ca arşi. Dar, dacă harta soarelui şi a vânturilor din România îndeamnă la astfel de investiţii, schema de sprijin e dulce tare în balanţele financiare ale companiilor implicate. Şi nimeni nu poate acuza o firmă că încearcă să facă profit. De aia există.
Problema e ce primeşti înapoi raportat la ce investeşti. Iar lucrurile stau cam aşa. Din scumpirea cu 10% a energiei electrice, 40% e partea destinată schemei de sprijin pentru energia verde. Foarte bine, ne-am angajat că până în 2020 vom avea, conform Planului Naţional de Acţiune în domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), 4.000 MW produşi eolian, 260 MW solar şi 600 MW din biomasă.
În prezent, stăm pe aproape 2.000 MW din parcurile eoliene, 50 MW din cele solare şi aproape 40 MW din centrale pe biomasă, ceea ce reprezintă investiţii de trei miliarde de euro. Pentru a ne urca pe piedestalul pe care ne-am angajat să stăm peste şapte ani, mai e nevoie (la costurile actuale) de vreo cinci miliarde de euro. În total, investiţii de opt miliarde în energie verde.
Excelent, nu? Da, doar că angajamentul României e să sprijine producţia de energie regenerabilă cu zece miliarde de euro până în 2020.
Citeste tot articolul:
http://www.businesscover.ro/24-01-2013-problema-cu-capra-si-varza-in-energia-verde-cum-devine-romania-profitabila-si-isi-respecta-si-angajamentele/
SURSA: BUSINESSCOVER.RO