România a ajuns să aibă proiecte de energie verde cât cele două reactoare de la Cernavodă după investiţii de peste două miliarde de euro
România a ajuns ca în mai puţin de trei ani de zile să acumuleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de aproape 1.400 MW, nivel care reprezintă echivalentul în putere al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă ce asigură aproape 20% din necesarul de consum naţional.
În total, acest sector a atras din 2009 încoace peste două miliarde de euro, goana după energia din vânt, soare, biomasă sau apă fiind mânată mai ales de schema de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţie de statul român.
"În prezent în România sunt instalaţi 1.390,4 MW în energie regenerabilă, repartizaţi astfel: eoliană - 1.362,3 MW, biomasă - 26 MW, solară - 2 MW", spun reprezentanţii Transelectrica, compania naţională de transport al energiei electrice, entitate care joacă un rol-cheie în integrarea proiectelor energetice în sistemul naţional.
De obicei, pentru a monta un megawatt într-un parc eolian sunt necesare investiţii de circa 1,5 milioane de euro, în timp ce fiecare megawatt într-un proiect solar sau de biomasă costă cam două milioane de euro. Astfel, pentru montarea celor "două reactoare verzi" au fost realizate investiţii de peste două miliarde de euro, boom-ul energiei regenerabile începând pe plan local abia în 2009. Tot datele transmise de Transelectrica arată că apetitul investitorilor pentru acest domeniu este departe de a se fi potolit, numai până la finalul acestui an urmând ca parcul eolian naţional să se mai îmbogăţească cu peste 700 MW, adică echivalentul în capacitate al unui reactor nuclear de la Cernavodă.
"Pentru finalul anului 2012 se estimează că vor fi instalaţi în total 2.100 MW din energie eoliană", precizează compania naţională de transport a energiei. În total, pentru a ajunge la această capacitate de la cea înregistrată în prezent investiţiile se vor ridica la peste un miliard de euro.
SURSA: ZIARUL FINANCIAR
►CITESTE TOT ARTICOLUL: http://www.zf.ro