romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa SUA
 

Oportunitati de Afaceri ROMANIA - UNITED STATES OF AMERICA

..............................................................................................................................................

 

 

 

 

Relatii bilaterale Romania - Statele Unite ale Americii

 

Cooperare economica

 

Prezenta investitiilor SUA in Romania

   

 

Relatii bilaterale Romania - Statele Unite ale Americii

 

 

Romania si Statele Unite ale Americii au stabilit relatii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agentie diplomatica, pentru ca doua luni mai tarziu acestea sa fie ridicate la nivel de legatie. Relatiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 si au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legatie.

 

La 1 iunie 1964, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost ridicate la nivel de ambasada. La 8 noiembrie 1993, Romania a obtinut din partea SUA "clauza natiunii celei mai favorizate", cadru de facilitare si promovare a relatiilor economice bilaterale, rezultat al interesului politic al SUA de consolidare a relatiilor cu Romania.

 

În august 1996, Congresul SUA a aprobat permanentizarea clauzei pentru tara noastra, ca urmare a progreselor înregistrate în procesul de reforma economica si creare a conditiilor de dezvoltare a economiei de piata.

 

La 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucuresti a presedintelui S.U.A., Bill Clinton, a fost lansat parteneriatul strategic bilateral, cadru extins de colaborare vizand consolidarea relatiilor bilaterale, sustinerea procesului de reforma si a demersurilor de integrare euro-atlantica ale tarii noastre, promovarea rolului Romaniei de factor de stabilitate si securitate în Europa de sud-est.

 

Vizita presedintelui Clinton a fost urmata de un schimb de scrisori între secretarul de stat american, Madeleine Albright, si ministrul roman de externe, Adrian Severin. Ulterior schimbului de scrisori, asistentul pentru afaceri europene si canadiene al secretarului de stat, Marc Grossman, a efectuat o vizita la Bucuresti în octombrie 1997. Cu aceasta ocazie au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului.

 

De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esential al politicii externe a Romaniei, precum si un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative.

 

Dupa 11 septembrie 2001, Romania a acordat un sprijin semnificativ coalitiei internationale conduse de SUA împotriva terorismului, concretizat în sustinerea operatiunilor din Afganistan si Irak, precum si în intensificarea colaborarii bilaterale în actiuni specifice de combatere a terorismului. Rezultatele pozitive în planul reformei economice si contributia Romaniei la razboiul împotriva terorismului au constituit elemente majore în conturarea sprijinului SUA pentru integrarea Romaniei în NATO.

 

La 10 martie 2003, autoritatile americane au acordat Romaniei statutul de "economie de piata", element important în promovarea obiectivului de amplificare a relatiilor economice romano-americane, atat în planul schimburilor comerciale, cat si al investitiilor americane în Romania.

 

Reprezentare diplomatica

 

Ambasade:

 

• Ambasada Romaniei în S.U.A. - Ambasadorul Romaniei la Washington, Adrian Vierita, si-a prezentat scrisorile de acreditare la 22 ianuarie 2008.

• Ambasada S.U.A în Romania – Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Henry Gitenstein, si-a prezentat scrisorile de acreditare la 2 septembrie 2009.

 

Consulate generale ale Romaniei în SUA:

 

• Chicago

• Los Angeles

• New York

 

Misiuni Permanente:

 

• Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Natiunile Unite – New York Institute culturale

• Institutul Cultural Roman din New York

 

 

 

Cooperare economica

 

Schimburile comerciale se desfasoara pe baza Acordului comercial bilateral, semnat la Bucuresti la 3 aprilie 1992 si prevede acordarea reciproca a clauzei natiunii celei mai favorizate.

 

La 31 mai 2011, volumul schimburilor comerciale (importuri si exporturi) s-a ridicat la 800, 77 milioane USD, importurile din SUA s-au cifrat la 394,27 milioane USD, iar exporturile la 406,5 milioane USD.

 

Ca urmare a evolutiei exporturilor si importurilor, soldul balantei comerciale în mai 2011 a înregistrat, pentru prima data dupa o perioada îndelungata de vreme, valori pozitive, de + 12,23 milioane USD.

 

La exporturi, ponderea cea mai mare o au masinile si aparatele electrice, metalele comune, materialele plastice, cauciuc, materialele textile, precum si produsele industriei chimice. La importuri, predomina masinile, aparate si echipamente electrice, produsele regnului vegetal, produsele industriei chimice, instrumente si aparate optice si foto, precum si metalele comune.


http://www.mae.ro/bilateral-relations/2086#868

►Prezenta investitiilor SUA in Romania

 

Conform datelor statistice publicate de Oficiul National al Registrului Comertului, la 31 martie 2012, investitiile americane în Romania se cifrau la 1017,3 milioane dolari(SUA - locul al 12-lea, dupa Olanda, Austria, Germania, Franta, Grecia, Italia, Cipru, Panama, Spania, Elvetia şi Luxemburg), reprezentand 2,3% din totalul investitiilor straine directe.

 

Numarul firmelor cu capital american era de 6.453, respectiv 3,68% din totalul societatilor mixte înregistrate.

 

Precizam ca, atat din datele detinute de partea romana, cat şi din cele sustinute de oficialii americani, volumul investitiilor directe in Romania ale firmelor americane realizate prin intermediul unor companii sau sucursale din state terte (Olanda, Malta, Cipru etc.) este substantial mai mare.

 

http://washington.mae.ro/node/285

 

Produsul Intern Brut (PIB):

 

14,26 trilioane USD (estimare 2009)

PIB/locuitor: 46.400 USD (estimare 2009)

Datoria publica: 52,9% din PIB (estimare 2009)

Exporturi: 1,046 trilioane USD (estimare 2009)

Principali parteneri la export: Canada 20,1%, Mexic 11,7%, China 5,5%, Japonia 5,1%, Germania 4,2%, Marea Britanie 4,1% (2008) Importuri: 1,563 trilioane USD (estimare 2009) Principali parteneri la import: China 16,4%, Canada 15,7%, Mexic 10,1%, Japonia 6,6%, Germania 4,6% (2008)

 

http://www.mae.ro/bilateral-relations/2087#868

 

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max