Marţi, 10 Iun 2014
Slatina, oras puternic industrializat, polarizat in jurul Alro
Slatina a devenit un cuvânt aproape sinonim cu industrializarea puternică și trecerea timpului nu a știrbit cu nimic din acest renume al orașului, pentru că astăzi platforma industrială este în continuă consolidare și majoritatea agenților economici existenți prognozează noi extinderi și alte investiții.
"Slatina este preponderent un oraș industrial, cu 15.000 de salariați în acest sector economic. Industria metalurgică, de cauciuc și produse nemetalice predomină. Sunt câteva întreprinderi mari care au făcut investiții în extindere și tehnologie. 82% din cifra de afaceri generată local este din sectorul industrial. Observăm o tendință de consolidare a industriei în Slatina", spune directorul companiei care elaborează strategia de dezvoltare a municipiului Slatina pentru perioada 2014 — 2020, Dragoș Pîslaru.
Cu toate că în prezent Slatina este renumită pentru platforma sa industrială, aceasta nu a existat până în 1965, an în care a fost pusă în funcțiune Uzina de aluminiu, actuala Alro, în jurul căreia s-a polarizat în ultimii aproape 50 de ani economia locală.
În 1960, autoritățile vremii au decis să ridice la Slatina, într-un orășel din mijlocul câmpiei, cu o viață economică având un caracter preponderent agrar, o fabrică de producere a aluminiului primar, prima din țară și cea mai mare din Europa Centrală și Est (cu excepția Rusiei). De atunci pulsul vieții economice a fost dat permanent de creșterile sau dificultățile unității de producere a aluminiului.
* * *
Potrivit reprezentanților companiei, Alro este în prezent o întreprindere cu capital majoritar privat, subsidiară a Vimetco N.V. — grup de întreprinderi industriale și de investiții care își desfășoară activitatea în industria aluminiului, integrat pe verticală, listat la Bursa de la Londra. Cu o producție anuală de peste 280.000 tone metrice aluminiu turnat, Alro este cea mai mare companie din industria aluminiului din Europa Centrală și de Est (exceptând Rusia) și printre cele mai mari întreprinderi din România.
Începând cu anul 2000 a fost demarat procesul de privatizare care a fost finalizat în anul 2002, iar în anul 2005 a fost finalizat procesul de integrare pe verticală a industriei de aluminiu din România, prin formarea grupului constituit din Alro Slatina, Alprom Slatina, Alum Tulcea și Conef București. În 2006 s-a realizat fuziunea prin absorbție a Alprom de către Alro.
Alro face parte din lanțul de firme care asigură integrarea industriei de aluminiu de la materia primă — bauxită — la produsele finite de înaltă tehnicitate, în grupul de firme fiind SMHL Sierra Leone, Alum Tulcea, Alro, Vimetco Extrusion Slatina, Vimetco Trading, Vimetco Management.
Alro exportă peste 80% din produsele sale finite și este cotată la Bursa de Metale Neferoase de la Londra și la Bursa de Valori București.
În ultimii 10 ani Alro a investit peste 500 de milioane dolari în retehnologizare, modernizare și dezvoltare prin achiziția și punerea în funcțiune de capacități noi, investiții care au condus la creșterea producției, creșterea ponderii produselor cu valoare adaugată, mare parte destinate industriei aeronautice și auto, îmbunătățirea calității, reducerea consumurilor energetice, protecția mediului etc. La Alro Slatina lucrează în prezent 2.500 de salariați.
* * *
O pondere importantă în economia și industria municipiului Slatina au și companiile Pirelli Tyres, Prysmian, TMK-Artrom.
TMK—Artrom Slatina — este deja o unitate de producție de țevi de oțel cu tradiție pe platforma industrială a Slatinei. Fabrica de țevi de oțel de la Slatina a fost înființată în 1982 ca întreprindere de stat și a început producția în 1988.
Capacitatea uzinei este de 200.000 tone anual, datorită unor programe de investiții și modernizări începute în 2002. Grupul TMK deține o uzină și la Reșița, aceasta fiind un furnizor de materie primă pentru fabrica din Slatina, ambele fabrici având circa 2.000 de salariați, dintre care la Slatina lucrează 1.200 de angajați.
Compania Pirelli este prezentă în Slatina din anul 2006, cu o unitate de producție de anvelope din gama de vârf la care lucrează în prezent 3.000 de angajați. Unitatea de producție de anvelope de la Slatina va deveni cea mai mare fabrică Pirelli din întreaga lume, până în 2017, după extinderea capacității de producție în urma unei investiții de 105 milioane euro, începută în anul 2012. Capacitatea de producție a fabricii de anvelope de la Slatina ar urma să ajungă la 13 milioane de anvelope pe an în 2017, potrivit unor informații anunțate în 2012 de reprezentanții companiei.
Fabrica de la Slatina produce anvelope Premium pentru mărci auto de prestigiu precum BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Alfa Romeo și Jaguar.
Cea mai nouă investiție de anvergură de pe platforma industrială Slatina este cea a Grupului Prysmian, care a inaugurat anul trecut, la Slatina, prima secție de cabluri de fibră optică din țară. Investițiile la această fabrică de fibră optică au ajuns la aproape 15 milioane de euro și fac parte dintr-un plan mai amplu de investiții, de peste 50 de milioane euro, pe care Grupul Prysmian intenționează să-l pună în aplicare. La fabrica din Slatina se pot produce anual circa 1,5 milioane kilometri de fibră optică și lucrează aproximativ 400 de angajați.
Pentru atragerea de noi investiții și pentru a facilita extinderea celor existente, Primăria Slatina amenajează un parc industrial, în imediata apropiere a celor trei unități de producție menționate anterior.
Parcul industrial este administrat de o societate al cărei acționar majoritar este Consiliul Local Slatina.
Potrivit primarului municipiului Slatina, Minel Prina, terenul existent în Parcul Industrial din Slatina va fi scos la licitație în vederea concesionării sau cumpărării de către investitori în această vară și în cadrul lui autoritățile locale plănuiesc să înființeze și un centru de afaceri. Reprezentanții Primăriei Slatina au anunțat că în următorii 3 — 4 ani ar putea fi creat un al doilea parc industrial, la ieșirea din Slatina spre comuna Brebeni, pe un teren al unei foste unități militare.
Citeste tot articolul:
http://www.agerpres.ro/economie/2014/06/10/destinatie-romania-slatina-oras-puternic-industrializat-polarizat-in-jurul-alro-11-21-33