Principalele ramuri economice in CROATIA
1. Agricultura, pescuitul, silvicultura
Croaţia poate fi impartita in trei zone geografice si climatice: zona de campie situata in nordul tarii, cu o clima continentala, zona litorală situata in sudul şi vestul ţării şi zona muntoasa, care traverseaza de-a lungul partea centrala a tarii.
Variatele tipuri de clima, relief si sol sunt favorabile productiei unei game largi de mărfuri agricole, de la cereale si culturi industriale, la culturi de vita de vie, fructe specifice climatului continental si mediteranean, etc.
Productia interna acoperă necesitatile de consum la cereale, zahăr şi plante industriale.
Din totalul de 3,15 milioane ha teren agricol, 63,4 % este cultivat, restul reprezentand păşuni.
Suprafata agricola este in proportie de 83,3 % in proprietate privata.
Din totalul de 1,98 milioane ha de paduri, 80% sunt în proprietatea statului.
Agricultura si pescuitul contribuie cu 7,9 % la formarea PIB.
Pescuitul si industria prelucrarii peştelui reprezintă activităţi tradiţionale, de mare importanţă, practicate îndeosebi de-a lungul litoralului croat. Largi cantităţi din aceste produse sunt exportate.
Principalele produse agroalimentare de export sunt: vegeta, biscuiti, napolitane, ciocolata, peste conservat, ulei de masline, tigari, bere si bauturi alcoolice.
În primele 50 de companii croate cu activităţi de export, 10 sunt producătoare de marfuri agroalimentare, bauturi şi tutun.
2. Producţia industrială
În anul 2007, producţia industrială a inregistrat o crestere de 6,0% fata de anul 2006. Creşterea în 2006 a fost de 4,5%. Forţa de muncă angajată în acest sector este de cca. 28,4% din totalul forţei de muncă.
Industria contribuie cu cca. 30% la formarea PIB.
Principalele mărfuri industriale sunt: produsele agroalimentare, băuturile, tutunul, produsele petroliere şi chimice, materialele de construcţii, produsele nemetalice, hârtia, echipamentele electrice şi optice, navele de transport maritim.
Principalele produse de export sunt: navele de transport maritim, produsele petroliere şi chimice, îmbrăcămintea, alimentele şi tutunul, maşinile şi echipamentele electrice şi electrotehnice.
Produsele industriale reprezinta 97% din totalul exportului croat.
Industria rămâne cea mai importantă ramură a economiei croate.
3. Turismul
Croaţia reprezintă una din importantele destinaţii turistice ale Mediteranei.
În anul 2007, numărul turiştilor a crescut cu 7,6% si al noptilor de cazare cu 5,7% fata de anul anterior. Din totalul de 12,4 milioane de turişti înregistraţi în 2007, 10,5 milioane au fost turişti străini.
Încasările din turism in anul 2007 au fost de cca. 8 miliarde EURO.
4. Construcţiile
În sectorul construcţiilor forţa de muncă ocupată este de cca. 72.000 persoane, în cadrul a cca. 7500 de firme active.
În strategia de dezvoltare a reţelei de transporturi a Croaţiei este prevazută construirea până în anul 2011 a 700 km soşele (în principal autostrăzi). Constructia autostrazii Zagreb - Split (316,5 km) a fost finalizata si data in folosinţă în 2005.
Construcţia de locuinţe reprezintă o prioritate a guvernului croat, legislaţia din acest domeniu permiţând combinarea resurselor financiare de stat, cu cele ale populaţiei şi cu creditele oferite de bănci.
5. Transporturile
Acest sector contribuie cu cca. 8,3% la formarea PIB, numărul de persoane angajate fiind de cca. 7,1% din totalul forţei de muncă.
Infrastructura de transport este formată din 28.334 km de şosele (cca. 850 km autostrăzi), 2.726 km de căi ferate, 601 km de conducte petroliere şi 1.625 km de conducte pentru transportul gazelor naturale.
6. Comerţul
Activităţile comerciale reprezintă un domeniu important al economiei ţării, în acesta fiind implicate aproape 45% din operatorii economici înregistraţi, valoarea anuală adăugată la PIB fiind de cca 10%. În activităţile de comerţ este implicata cca. 15% din totalul forţei de muncă. Deci, acest sector are o importanţă deosebită şi prin prisma aspectelor de ordin social pe care le generează.
Sursa:http://www.dce.gov.ro
|