6 Feb 2014
Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor realizate in Romania anul trecut
”M&A-ul in 2014?Suntem moderat optimisti”
Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor realizate in Romania anul trecut a fost de aproximativ 1,18 miliarde euro, cifra similara cu cea din 2011 si in scadere usoara comparativ cu 2012, potrivit unui studiu al CMS si DealWatch, care estimeaza o crestere usoara in acest an.
In ceea ce priveste numarul tranzactiilor realizate pe piata locala anul trecut, acesta a crescut in special ca urmare a activitatilor desfasurate in sectorul financiar, manufacturier, energie, agricultura si TMT. Astfel, caracteristica generala a pietei locale ramane cresterea volumului tranzactiilor cu valoare redusa, noteaza raportul.
"Suntem moderat optimisti in ceea ce priveste estimarea noastra pentru 2014 si credem ca vom asista anul acesta la o usoara crestere a sectorului de fuziuni si achizitii. Ne bazam analiza noastra si pe ultimele luni ale anului 2013, cand aceasta crestere usoara s-a consolidat. Credem ca Romania are potentialul de a deveni o piata foarte atractiva in urmatorii ani", a declarat, intr-un comunicat Horea Popescu, partener si seful departamentului Corporate and M&A al firmei de avocatura CMS Romania.
La nivel de regiune, anul trecut, numarul de tranzactii anuntate cu o valoare de peste un milion de euro a scazut cu 2%, la un total de 2.555 de tranzactii. Dupa numarul de tranzactii, cel mai activ sector in 2013 a fost cel al serviciilor, cu 484 de deal-uri incheiate si reprezentand 19% din total. Sectorul minier (incluzand petrolul si gazele) a fost desemnat cel mai important in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cu peste 23 de miliarde de euro reprezentand peste 20% din piata globala. Cea mai mare tranzactie din regiune a fost anuntata in ultimele zile ale anului, cand 30% dintre actiunile companiei rusesti de constructii Stroygazconsulting au fost tranzactionate la o valoare de peste 3,5 miliarde euro.
Piata de fuziuni si achizitii din Rusia a reprezentat 31% din totalul tranzactiilor din Europa emergenta si 62% din valoarea totala a afacerilor in 2013. Polonia s-a clasat pe locul al doilea, cu o pondere de 14% din numarul de tranzactii, urmata de Turcia cu 13%.
Seviciile financiare au reprezentat peste 10% din totalul tranzactiilor din 2013, dar numarul de tranzactii bancare in regiune este probabil sa creasca in anii urmatori, intrucat creditorii din Europa de Vest se retrag spre a-si intari pozitiile si recapitaliza operatiunile din tarile de origine, iar bancile grecesti sunt obligate sa-si cedeze din active, mentioneaza studiul CMS-DealWatch.
Citeste mai mult:
http://www.wall-street.ro/articol/Legal-Business/161180/horea-popescu-cms-tranzactii-afaceri-de-familie.html