Cand razele solare devin instrument financiar
Ce credeaţi că lipsea portofoliului marilor bănci de investiţii care au dat economia globală de pământ în 2008? Încă un instrument financiar ieşit din comun precum energia solară, cumva? Ei bine, se pare ca de anul acesta nu va mai lipsi, iar jucătorii de la bursă vor putea paria şi pe veniturile aduse de energia fotovoltaică.
La prima vedere apariţia unor astfel de jucării ar avantaja companiile din domeniu, care şi-ar putea găsi o nouă modalitate de finanţare, costurile cu tehnologia fiind ridicate, chiar dacă pretutindeni în lume astfel de investiţii sunt subvenţionate într-o formă sau alta.
Dar intrarea acestui domeniu în mâinile jucăuşe ale Wall-Street-ului, care n-a reuşit să-şi controleze lăcomia în cazul derivatelor ipotecare, poate provoca o bulă a cărei explozie ar da înapoi industria energiei verzi cu ani buni. Deja investiţiile în energia alternativă sunt foarte mari, uneori, ca şi în cazul României, fiind anunţate proiecte care vor genera energie cu o capacitate mult mai mare decât poate prelua sistemul naţional, şi care ar deveni prin urmare inutile, iar banii blocaţi.
Dacă se va apela la instrumentele financiare pomenite, acestea ar urma să fie garantate cu veniturile generate de închirierea panourilor fotovoltaice de către companii sau persoane fizice. Soarele s-ar transforma dintr-un obiect al venerării, odată, într-o banală valoare mobiliară, iar exotismul investiţiei ar fi atrăgător pentru investitori. De aici, avalanşă de bani, derivate, devalorizare, bulă, criză.
Citeste tot articolul:
http://www.businesscover.ro/17-02-2013-cand-razele-solare-devin-instrument-financiar/
SURSA: BUSINESSCOVER.RO