Capitalul de lucru tine blocate 20 de miliarde de euro în ECE
Finanţarea este o problemă a ultimilor ani, de când criza a distrus încrederea băncilor în sectorul privat (din cauza creditelor neperformante). Dar, după cum arată şi ultimul raport al Ernst & Young, există resurse de finanţare, pe care companiile nu le utilizează, în principal din cauza managementul defectuos al capitalului de lucru.
Încă prea puţine companii utilizează la maxim cea mai la îndemână formă de lichiditate şi cel mai ieftin tip de finanţare: capitalul de lucru (working capital), conform celui mai recent raport Ernst & Young dedicat managementului capitalului de lucru All tied up Central & South East Europe.
De la mijlocul anului 2008, peisajul economic a fost schimbat profund de criza economică globală, iar vulnerabilitatea mai multor industrii şi companii a devenit evidentă. De asemenea, tot ca urmare a crizei, multe surse tradiţionale de finanţare au dispărut sau au devenit din ce în ce mai limitate, ca de exemplu împrumuturile bancare.
În această situaţie, atenţia dată de companii managementului capitalului de lucru a devenit extrem de importantă, chiar cheia supravieţuirii lor în anumite cazuri. De ce? Pentru că îmbunătăţirea managementului capitalului de lucru ajută companiile să elibereze lichidităţi. Ulterior, de exemplu, excesul de cash poate fi reinvestit în firmă, poate fi utilizat pentru rambursarea împrumuturilor sau distribuit acţionarilor.
Citeste tot articolul:
http://www.businesscover.ro/28-01-2013-capitalul-de-lucru-tine-blocate-20-de-miliarde-de-euro-in-ece/
SURSA: BUSINESSCOVER.RO