Comerţul internaţional al României. Suntem piaţă de desfacere în UE, ne mişcăm mult mai profitabil în afară
România a făcut exporturi de 45 de miliarde de euro în 2012, mai mici cu 0,5% faţă de 2011. Din fericire importurile s-au restrâns şi ele (scăderea consumului are şi efecte pozitive) cu 0,6%, iar deficitul comercial din 2012 s-a diminuat uşor la 9,5 miliarde de euro. Şi totuşi avem o problemă, care ne desenează perfect poziţia de piaţă de desfacere în Uniunea Europeană. Singurele ţari UE în relaţie cu care avem excedent comercial sunt Bulgaria şi Suedia, în rest recepţionăm mai multe produse decât vindem de la toţi ceilalţi.
Aşa cum era de aşteptat, Germania e principalul partener comercial al României şi au trimis către noi în primele zece luni ale anului trecut (ultimele date disponibile defalcat) mărfuri de 8,05 miliarde de euro, în vreme ce în sens invers au mers produse de aproape 7,1 miliarde de euro, avem adică un deficit comercial de aproape un miliard de euro.
Următorul partener comercial ca valoare a schimburilor e Italia şi ieşim din nou în pierdere, cu aproxumativ 500 de milioane de euro. Deficite uriaşe apar, însă, cu Ungaria, dovadă că plimbatul mărfurilor prin diverse metode către ţara vecină pentru mascarea matrapazlâcurilor e în floare, pentru că altfel ar fi greu de înţeles cum ar putea România să cumpere de 4,14 miliarde euro de la maghiari şi să vândă acolo doar 2,04 miliarde, adică un deficit de două miliarde de euro.
Cam prea mare ca să fie normal şi de asemenea prea bătător la ochi ca nişte procurori să nu abandoneze niscaiva dosare mai mult sau mai puţin politice şi să nu urmărească puţin traseul banilor şi al produselor vânturate între cele două ţări.
Ţările în relaţia cu care facem profit. Sursa:INS. În milioane euro
Deficit mare, dar explicabil de data aceasta, avem şi cu Kazahstanul, care ne trimite marfă (adică petrol) de 1,94 miliarde de euro, sumă aproape egală cu deficitul comercial în relaţia cu această ţară. Dar, petrolul adus de la asiatici de Rompetrol e procesat aici şi pleacă din ţară cu plusvaloare sub forma de combustibil.
PRINCIPALII CLIENŢI
Relaţia comercială cu Turcia ne aduce cel mai ridicat profit, aproape 500 milioane euro, aşa că poate ar fi cazul s-o studiem mai atent şi să o clonăm cumva.
Citeste tot articolul:
http://www.businesscover.ro/21-02-2013-comertul-international-al-romaniei-suntem-piata-de-desfacere-in-ue-ne-miscam-mult-mai-profitabil-in-afara/
SURSA: BUSINESSCOVER.RO