romana bursa de afaceri engleza bursa de afaceri rbex Germana bursa de afaceri Franceza bursa de afaceri Italiana bursa de afaceri Spaniola bursa de afaceri Araba bursa de afaceri romana bursa de afaceri Turca bursa de afaceri Chineza bursa de afaceri Rusa bursa de afaceri  
Romana
Despre Noi   |   Echipa rbeX   |   Centrul de presa   |   Energie Verde   |   Comert International   |   Cursuri
sigla rbex bursa de afaceri
Bursa Romana de Afaceri
Acasa Oportunitati de afaceri listate Listeaza-ti oportunitatea de afaceri Servicii de consultanta Pentru Brokeri Cum Functioneaza Contact
Acasa Producatorii de energie regenerabila plang dupa subventii desi au castiguri si de 300 la suta

Producatorii de energie regenerabila plang dupa subventii, desi au castiguri si de 300%

 

Producatorii de energie regenerabila au initiat un lobby puternic impotriva intentiei statului de a reduce din beneficiile acordate acestui sector. Pe de alta parte, schema de subventii asigura investitorilor castiguri triple fata de costurile investitiei, conform calculelor Business24.

 

 

Cu toate acestea, producatorii acuza autoritatile de lipsa de predictibilitate si avertizeaza ca intentiile statului ar anula investitii straine directe de 4 miliarde de euro, planificate pentru acest an.

 

Ce se schimba?

Potrivit proiectului de lege al Guvernului, pentru energia eoliana s-ar putea efectua o reducere de la 2 certificate verzi (subventii)la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.

 

In plus, ar putea scadea si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea s-ar putea limita la 3.500.

 

Pana la sfarsitul lui martie, ANRE va publica o analiza pentru a argumenta necesitatea reducerilor, iar de la 1 iulie, masurile ar putea intra in aplicare.

 

Producatorii de energie prevad falimentul industriei prin aplicarea unor astfel de masuri, dar nu exclud posibilitatea unei supracompensari (subventii prea mari) in momentul de fata, in special in sectorul fotovoltaic.

 

Asadar, marea suparare este lipsa de instabilitatea legislativa, in conditiile in care legea energiei regenerabile prevede o schema de autoajustare, iar subventiile oricum urmau sa scada din 2014, insa doar pentru investitorii noi

.

De ce atata graba?

Pana in 2014, urmeaza un an care ar putea modifica semnificativ dimensiunea industriei regenerabile, in conditiile in care sunt asteptate investitii de patru miliarde de euro si dublarea puterii instalate in sectorul eolian.

 

Statul a emis in 2012 peste 5,5 milioane de certificate verzi, iar situatia evolueaza repede: inca un milion de certificate verzi au mai fost emise doar in primele doua luni din 2013, potrivit datelor OPCOM. Nici efectele nu s-au lasat asteptate: din scumpirea cu 10% a energiei electrice in 2012, 4% reprezinta costul cu certificatele verzi.

 

Statul se teme ca pretul in crestere al energiei electrice va afecta competitivitatea activitatii industriale din Romania, in conditiile in care Alro a platit anul trecut 47 de milioane de euro pe certificate verzi, iar Arcelor Mital 43 de milioane de euro.

 

Cat castiga producatorii de energie regenerabila?

Afacerea cu regenerabile este, in prezent, o mina de aur. Nu degeaba suntem in fruntea clasamentelor internationale la capitolul atractivitatii investitionale: Romania ofera una dintre cele mai generoase scheme de subventionare la nivel european.

 

Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii.

 

Citeste tot aricolul:

http://www.business24.ro/energie/certificate-verzi/producatorii-de-energie-regenerabila-plang-dupa-subventii-desi-au-castiguri-si-de-300-la-suta-1526128

 

SURSA: BUSINESS24.RO

Printeaza E-mail
OPORTUNITATI DE AFACERI
VEZI TOATE OPORTUNITATILE LISTATE

|
Cauta oportunitati de afaceri
Domeniul de activitate
Ce te intereseaza:
Toate
Afaceri de Vanzare
Cumparatori de Afaceri
Partener financiar
Partener strategic
Franciza
Import
Export
Price in €:
0
Max
Last year's turnover:
0
Max
 
STIRI AFACERI
1/5
1/5